Апельсиновий сік – ідеальний напій для сніданку

Апельсиновий сік – ідеальний напій для сніданку

Жирну або багату важкими вуглеводами їжу краще всього запивати натуральним соком з апельсинів. До такого висновку прийшли американські лікарі-ендокринологи з Університету Баффало. “Ми довели, що висококалорійну їжу з істотним вмістом жирів і вуглеводів краще всього запивати саме апельсиновим соком”, – говорить провідний автор дослідження – співробітник кафедри ендокринології кандидат медичних наук доктор Хусам Ганим. За рахунок вмісту високих концентрацій активних біофлавоноїдів, нарингенина і гесперидину апельсиновий сік працює як чудовий антиоксидант, протидіє вільним радикалам і нейтралізує процеси запалення.

У дослідженні взяли участь 30 чоловіків і жінок у віці від 20 до 40 років. Вчені розділили їх на три рівні групи. Учасникам був запропонований однаковий сніданок, що складається з бутерброд з ковбасою, омлету і картопляного хашбрауна в якості гарніру. Його загальна енергетична цінність склала приблизно 900 ккал, з них 32 грами білків, 51 грам жирів і 81 грам вуглеводів. Напої ж кожна група отримала різні. Перші десять осіб запили їжу солодкою водою, додавши до сніданку 300 ккал, другим запропонували чисту воду, а третя група отримала по 300 ккал свіжовичавленого апельсинового соку, тобто близько 500-600 грамів.

Всім учасникам експерименту на сніданок було відведено не більше 15 хвилин. Після чого вчені порівняли склад зразків крові учасників, взятих до їжі, через один, три і п’ять годин після завершення трапези. Аналізи показали, що після прийому звичайної води рівень вмісту вільних радикалів виріс на 62%, глюкози — на 63%, а після апельсинового соку — не більше ніж на 47%. Приблизно в тій же пропорції зазначалося і збільшення вмісту в крові маркерів запальних процесів, таких як толл-подібні рецептори, які відповідають за активний імунну відповідь. Підвищення рівнів цих рецепторів характерно для таких захворювань, як атеросклероз, інсулінорезистентність (діабет другого типу) і т. п.

Зіставивши результати, вчені прийшли до висновку, що саме свіжий апельсиновий сік до сніданку може стати непоганим профілактичним засобом ряду захворювань серцево-судинної системи, а також деяких патологій обміну речовин, діабету і ожиріння. Стаття, присвячена дослідженню, був опублікований в березневому номері спеціалізованого видання American Journal of Clinical Nutrition.

Тим часом цілий ряд лікарів-фахівців настійно не рекомендують налягати на свіжі фруктові соки, особливо вранці. Їх аргументація така: апельсиновий сік містить чималу кількість кислот, які при попаданні в шлунок можуть провокувати печію, больові відчуття, а в перспективі такі неприємності, як гастрит, виразка і навіть рак. А пакетовані соки за рахунок цукру крім усього перерахованого вище провокують ожиріння і діабет. Гастроентерологів вторять і стоматологи, попереджаючи: фруктові кислоти надзвичайно інтенсивно руйнують емаль зубів, відкриваючи шлях карієсу.

На початку березня 2010 року на ресурсі Королівського хімічного товариства Данії був розміщений звіт про дослідження цілого ряду фруктових і овочевих соків. З’ясувалося, що деякі сорти, відкрито продаються в магазинах, містять значні концентрації шкідливих речовин. Зокрема, в ягідному соку, упакованому в пластикові пляшки, була виявлена сурма. Її зміст в десять разів перевищував допустимі норми. Сучасна наука відносить сурму до числа канцерогенів. Вона вкрай негативно впливає на роботу серцево-судинної і дихальної систем організму, а також здатна фактично блокувати функцію щитовидної залози, відповідальної за водно-сольовий обмін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code