Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею

Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею

Набридла буденність і не залишилося більше радощів у житті? А ти впевнений, що спробував справді все? Адже гаряча мексиканська кухня – це окрема гілка кулінарного мистецтва, заслуговує особливої уваги і дійсно здатна повернути смак до життя.
Коли пельмені вже не лізе в глотку, а на суп і макарони по флотськи навіть дивитися не хочеться, на допомогу приходить екзотика, з усіма її фішками, родзинками і “перчинкамі”. Men’s LIFE пропонує тобі з головою зануритися в “гарячий” світ мексиканської кухні, яку по праву вважають батьківщиною текіли, соусу сальси і чилі. Вперед, амігос!
Перчене армія і “поголений” кактус
Хоч вік мексиканської кухні і налічує приблизно 3000 років, вона перевершить кого завгодно. Своєю родзинкою мексиканці вважають перець чилі, якого, до речі, існує мінімум 80 видів. Додається такий перець в кожне мексиканське блюдо, і навіть десерти.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 1 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
У давні часи мексиканці ласували м’ясом лисих собак, яких годували тільки фруктами і овочами, і запивали цей делікатес улюбленим усіма шоколадом. А ті, хто не міг дозволити собі розводити собак, вживали кактуси. До речі, з того моменту колючі рослини міцно впровадилися в національну кухню. Найулюбленішим кактусом мексиканців є нопаль, що входить в багато страви. Місцеві жінки купують його листя, скручені в коржі, на ринках, а потім обсмажують в сухарях, подаючи такий делікатес гостям.
Якщо замаринувати листя нопаля, на смак вони будуть походити на наші мариновані гриби. А ще кактус дає плоди – “туна”, що нагадують по вигляду великий волоський горіх. Їх чистять і вживають на десерт. Очищений від колючок кактус теж додають в салат, всі, хто наважився скуштувати “побритое” частування, прирівнюють його до смаку до нашого огірку.
Кулінарне мистецтво Мексики поєднало у собі кухні іспанських конкістадорів, майя та ацтеків. Перші, до речі, дуже урізноманітнили кухню мексиканців. Завдяки їм, тут з’явилися горох, боби і пшениця, цибуля та петрушка, буряк і цукрову тростину, вівці, свині, корови, кури і багато чого ще.
Тортільяс, чилі і сальса – на чолі кухні Мексики
Королями мексиканської кухні є коржі тортільяс з прісного тіста, що використовуються в якості основи для різних страв, а також перець чилі і соуси сальса, в які обов’язково входить ця гостра спеція.
Серед цнотливих місіонерів з Іспанії була поширена думка, що незамінний в Мексиці перець чилі штовхає мачо на непристойні вчинки. У зв’язку з цим, на “пекельну” спецію було накладено заборону, який місцеві жителі успішно проігнорували. Мексиканські кухарі додають в свої страви самі різні сорти перцю чилі. Серед них і неймовірно пекучий хабанера, і темний мулат із солодким присмаком, і маленький, але пекельно гострий серрано, і халапеньо темно-зеленого кольору, і чорно-коричневий пасілья із запахом фруктів – їх безліч.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 2 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Найголовнішою приправою для сальси, улюбленого страви мексиканців, також служить перець чилі. Сальса – це неймовірно пекучий густий соус, завдяки яким різниця між смаком овочів і м’яса просто стирається. В це блюдо входять перемелені в пюре цибулю, томати і перець чилі, а також пряна зелень і часник, але в кожному будинку сальсу готують по різному. Повір, його смак якісно відрізняється від відомого нам кетчупу.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 3 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Тортільяс – це коржі з кукурудзяного борошна. До речі, мексиканці вирощують кукурудзу вже більше 5000 років – навіть індіанці приправили свої супи пилком даної рослини. Тортільяс замінює місцевим жителям і вилку, і тарілку. Кукурудзяного коржем зачерпується пікантний соус, вона просочується спеціями і відправляється прямо в рот.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 4 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею

Закуски з тортільяс приємні на смак і прості, незалежно від того, що загортають у ці коржі. Ось лише деякі їх види:
Буррітос – тортилья, начинена м’ясом, томатами, квасолею, сальсою і соусом з сметани.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 5 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Чілакілєс – дрібно порубані коржі, политі або зеленим або червоним соусом чилі.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 6 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Пикадильо – тортільяс з начинкою з томатів і м’ясного фаршу.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 7 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Чалупас – тортілья з квасолею і гострим м’ясом.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 8 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Такос – тонкі тортільяс, в які кладуть начинку і складають навпіл. Начинки різні, але в основному гарячі, з яловичого фаршу з перцем чилі, бобами і зеленню.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 9 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Енчілада – тортилья, покрита соусом молі, тертим сиром зі смаженою цибулею та сметаною.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 10 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Взагалі, в якості начинки мексиканці часто використовують томати, м’ясо, квасолю, рибу, гриби і авокадо, визнаний улюбленим фруктом місцевих жителів. Авокадо входить до складу супу сопа де агуакатє і закуски гуакамоле, що складається з томатного пюре і цибулі.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 11 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Гуакамоле
Вогняне м’ясо
Жителі Мексики не уявляють життя без м’яса, комбінуючи в стравах будь-які його види. Найвідомішим визнаний чилі кон карне, в його приготуванні б’ються на змаганнях. Також мексиканці обожнюють гуляші олья подрида і карне асадо – смажені стрічки з яловичини з гарніром з квасолі. А для тих, хто бажає зануритися в історію, кухарі готують на пару ароматні тамалес, що складаються з кусків кукурудзяного тіста, загорнутих в лист качана кукурудзи і облиті соусом приготовані на пару шматки кукурудзяного тіста, обгорнені листом кукурудзяного ж качана і политі соусом.
chil sal sa tort l yas abo znayomstvo z meksikans koyu kuhneyu 12 - Чилі, сальса і тортільяс, або знайомство з мексиканською кухнею
Також кухня Мексики багата на гарніри – смажені банани, картоплю, цвітну капусту і рис, що є найбільш нешкідливими для травного тракту. У меню місцевих жителів входять і рибні блюда з морепродуктів – креветками, восьминогами і кальмарами. Морських мешканців додають і в гарячі делікатеси, і в салати, і в закуски. Креветка – улюблене ласощі мексиканців. Кожен, хто покуштує коктейль де камарон, що складається з креветок, ніколи не зможе забути про це неймовірному блюді.
А ще в кухню Мексики входять супи – з м’яса, курки або морепродуктів, а також вегетаріанські наприклад, гострий суп з чорної квасолі. А чого варті екзотичні супи з квітів або яєць мурашок!
Мексиканський триколор
Звичайно ж, у національній кухні Мексики є своя легенда. Вже протягом 150 років місцеві жителі готують страву, що є символом прапора країни. Прийнято вважати, що воно з’явилося в 1821 році в штаті Пуебла, коли Мексика проголосила свою незалежність від Іспанії і затвердила свій прапор. Щасливі ченці обителі Санта-Моніка склали простенький, але оригінальний рецепт, в який увійшли фарширований зелений перець чилі, политий білим соусом з волоським горіхом і посипаний червоними зернами граната. Кожний колір усіх складових страви був наділений символічним значенням: червоний означав єдність, зелений – довгоочікувану незалежність, а білий – непохитну віру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code