Чому шкідливо їсти оброблені продукти?

Чому шкідливо їсти оброблені продукти?

В будь-якому супермаркеті або кафетерії можна зустріти оброблені продукти харчування. Мова йде про консервованих, заморожених і підданих іншим видам термічної обробки продуктах, солодощах і напівфабрикатах. Вони настільки заповнили наш раціон, що ми навіть не подумаємо про те, чи корисна така їжа.

Але виявляється, що у великих кількостях оброблені продукти є вкрай шкідливо. Все тому, що в них міститься надлишок цукру, солі, рафінованих жирів, барвників, консервантів та інших шкідливих компонентів, які не можуть не впливати на наш організм.

Що таке оброблені продукти?

Оброблені продукти — це ті, склад яких був змінений, перш ніж вони потрапили до нас на тарілку: консерви рибні, м’ясні та овочеві, напівфабрикати заморожені продукти, вся вулична їжа і їжа з фаст-фуду, кетчупи, майонези, соуси, чіпси, печиво, цукерки, кондитерські вироби, м’ясні вироби (ковбаси, сосиски, шинка, бекон), пакетовані соки, газована вода та ін.


chomu shk dlivo sti obroblen produkti 1 - Чому шкідливо їсти оброблені продукти?

Пропонуємо дізнатися, що станеться з нашим здоров’ям, якщо ми будемо регулярно вживати оброблені продукти?

Порушиться травлення

Вживання перероблених продуктів може негативно позначитися на травленні. Найчастіше їх склад важко назвати натуральним, а перетравлювати різні хімічні добавки нашому шлунку важко. Будь-які барвники, підсолоджувачі та замінники натуральних інгредієнтів токсичні для корисних бактерій кишечника. А зниження їх кількості прямим чином виляє на загальний імунітет, а також на те, як швидко і легко їжа перетравлюється і виводиться з організму.

Будеш більше втомлюватися

Очевидно, що в обробленої їжі практично немає корисних і натуральних вітамінів і мінералів. Тому тим, чий раціон в основному складається з такої їжі, бракує дуже багатьох необхідних речовин. А це в свою чергу веде до зниження імунітету, порушення роботи мозку і організму в цілому. В результаті людина швидше втомлюється, частіше відчуває пригніченість, не може зосередитися навіть на простих завданнях. Настає так званий «мозковий туман».

Рівень цукру знизиться

chomu shk dlivo sti obroblen produkti 2 - Чому шкідливо їсти оброблені продукти?

Дуже багато перероблені продукти складаються з простих вуглеводів, абсолютно шкідливим для організму. З-за них може значно впасти рівень цукру в крові. Це відбувається так: після вживання простих вуглеводів цукор спочатку зростає. Щоб знизити його зміст, організм починає посилено виробляти інсулін. А надлишок інсуліну призводить до того, що рівень цукру падає нижче норми. Результат: постійна слабкість і відчуття голоду.

Почнеш переїдати

Крім низького рівня цукру постійний голод викликають консерванти і жири, що містяться в надлишку практично в кожному напівфабрикаті. Ці речовини впливають на мозок, викликаючи уявне відчуття задоволення. Наїстися при цьому неможливо, тому що кожна нова порція посилює шкідливий вплив підсолоджувачів. Як наслідок виробляється звичка постійно є певні продукти у великих кількостях. А це незабаром призводить до набору зайвої ваги і проблем зі здоров’ям.

Погіршиться сон

Прості вуглеводи ще шкідливі тим що провокують різкий викид адреналіну. А це, само собою, заважає організму виробляти серотонін. З-за цього ти не можеш розслабитися і налаштуватися на сон. Тому якщо часто їсти ввечері оброблені продукти, ти швидко виведеш свій режим сну з рівноваги.

Зросте ризик психічних розладів

chomu shk dlivo sti obroblen produkti 3 - Чому шкідливо їсти оброблені продукти?

Заїдати тривоги солодким – поширена звичка. Але як ми писали раніше, почуття задоволення від чергового переробленого ласощі триває недовго. А з-за шкідливих харчових звичок ти можеш почати турбуватися ще сильніше. Зараз фахівці ще досліджують, як оброблені продукти виснажують необхідні для психічного здоров’я речовини, а саме вітаміни групи В, Омега-3, магній і ряд мікроелементів. Але вже є незаперечні дані, що така їжа може вкрай негативно впливати на настрій.

Може розвинутися резистентність до інсуліну

Фруктоза в складі обробленої їжі теж шкідлива, якщо вживати в надлишку. Під її впливом печінка змушена виробляти більше глюкози. Знову ж таки, виробляється інсулін, і все це в підсумку стає причиною інсулінорезистентності клітин. А це, якщо ти не знаєш, перший крок до ожиріння і цукрового діабету.

Підвищується ризик розвитку раку

Існує також думка лікарів, що ультра-оброблені продукти можуть викликати рак. Навіть рідкісне вживання м’яса, яке пройшло обробку (сосиски, ковбаса, шинка, бекон), підвищує ризик появи колоректального раку. Також зростає ризик цієї смертельної хвороби та зловживання червоним м’ясом.

Як бачиш, користі від переробленої їжі немає ніякої. Так що навіть якщо на етикетці написано, що продукт містить тільки корисні компоненти, не лінуйся читати склад і переконуватися в цьому напевно.

Употребление свіжих або мінімально оброблених харчових продуктів, включаючи овочі, фрукти, ягоди, зелень, бобові, горіхи, крупи, допоможе нам залишатися здоровими.

chomu shk dlivo sti obroblen produkti 4 - Чому шкідливо їсти оброблені продукти?

Якщо інформація була корисною, не забудь поділитися нею з друзями!

А як часто ти купуєш готові або оброблені продукти харчування? Чи волієш готувати самостійно з натуральних продуктів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code