Дай молочка, коровушка

Дай молочка, коровушка

Українці люблять молоко. Це підтверджується тим, що молочні продукти становлять більшу частину споживчого кошика. В цьому ми мало чим відрізняємося від решти європейців. Різниця між нами в іншому і більш суттєве — це якість молочних продуктів, споживаних нами (українцями) і ними (європейцями).

Натуральне молоко в Європі виробникам постачають фермерські господарства, в Україні ж — селяни. Так, селяни зазвичай продають молоко на стихійних ринках або ж здають за безцінь молокопереробним підприємствам. На цьому етапі натуральне молоко якраз і зникає безслідно, а його перероблений пакетований вид, який ми звикли бачити в магазинах або супермаркетах, навряд чи можна назвати молоком.

Який шлях проходить молоко, яке здають селяни за ціною 1,5 грн за один літр, перед тим як ми отримуємо з екологічно чистого продукту рідина, розлиту в пляшки або пакети і стоїть в чотири рази дорожче, ніж оригінал? Відповідь можна пошукати на молокозаводах, поспостерігавши за технологією приготування пастеризованого молока. Однак керівництво молокопереробних підприємств не хоче відкривати або хоча б відсунути завісу “секретного” технологічного процесу. Кажуть, це комерційна таємниця. Цікаво, що ж такого таємного в переробці звичайного коров’ячого молока?

І ще одна загадка природи: чому натуральне, або, вірніше, справжнє коров’яче молоко може зберігатися в холодильнику не більше трьох днів, а далі скисає, зате куплене в магазині або супермаркеті (теж «натуральне», як пишуть виробники на упаковках) може зберігатися набагато довше? Це якраз і пояснює той момент, що українське експортувати молоко в країни Євросоюзу не можна, так як там діють закони, що забороняють продаж або виробництво молока з різними добавками. В Україні є тільки один комбінат, який працює за стандартами ЄС та орієнтує свою продукцію, насамперед, на західний ринок. Цікаво, що на цьому заводі не виробляють ні масла, ні згущеного молока, запевняючи, що виробництво вищевказаних натуральних продуктів є нерентабельним. Адже ціна натурального вершкового масла без рослинних жирів і безлічі інших добавок повинна бути як мінімум у два рази вище існуючої на ринку зараз. А ціна натуральної згущеного молока і поготів представляється позамежною.

Натуральне і корисне молоко — зараз дуже рідкісне явище для України. У молоці, яке продається в магазинах, можна виявити цілий арсенал речовин хімічного виробництва: соду і крохмаль, крейда і аміак, а також безмірну кількість консервантів, стабілізаторів, згущувачів, іноді навіть антибіотиків для тривалого зберігання продукту.

Так що про якість молока говорити не доводиться — його «бодяжать» всі кому не лінь: селяни, перекупники і молокопереробні комбінати. На виході виходить продукт, який, в кращому випадку, можна назвати молочним напоєм, а не молоком. Склад цього напою приблизно такий: 50% молока, 30% води і 20% всяких хімічних і синтетичних добавок.

Відсутність навіть мінімального контролю призводить до масових отруєнь, кишкових захворювань і, найстрашніше, що під удар потрапляють діти. Так, наприклад, діти із дитячих садочків міста Чернівці думали, що п’ють те, що дає молоко, а потрапили до лікарні з діагнозом дизентерія, сальмонельоз, ентероколіт та іншими суміжними захворюваннями.

Фахівці радять споживачам частіше і уважніше читати склад продукту на етикетках або упаковках. У деяких йогуртах, наприклад, можна серед інших допустимих, але небажаних речовин, знайти препарат кальмін. Це барвник, він є високотоксичним і використовується у виготовленні тканин.

Ще одна загадка природи — це живі йогурти тривалого зберігання. Більшість з них рясніють написами про зміст живих бактерій, які благотворно впливають на шлунково-кишковий тракт. Але от невдача, ці бактерії живуть всього один тиждень. Але, мабуть, це вже не проблема виробника, це проблема споживача.

Ще один молокопродукт, в якому від молока залишаються одні бульбашки, — вершкове масло. Добре ще, коли виробники вказують на упаковці наявність рослинних жирів (їх кількість іноді доходить до 40-50 %). Інші ж, горе-виробники, величезними літерами пишуть “Вершкове масло”, хоча за мікробіологічними показниками це самий що ні на є спред. Спред — з наукової точки зору, емульсія, виготовлена на основі води й олії. Як правило, мова йде про самому поширеному і дешевому пальмовій олії. Присутність коров’ячих вершків може бути різним, плюс емульгатори, стабілізатори, барвники і смакові добавки. Словом, звичайний маргарин, але ніяк не масло.

Рослинне масло додають і в звичайне молоко. Схема дуже проста: молокопереробний комбінат отримав від заготівельників натуральне коров’яче молоко, додав пальмова олія, сэмульгировал це все. От і виходить «смачний» і «корисний» продукт, але не це головне. Головне — це заробіток, який за такою схемою виходить в два-три рази більше. А здоров’я людей — річ другорядна, тобто порятунок потопаючих — справа самих потопаючих.

Тільки за перше півріччя нинішнього року в Україну легально завезли 300 тонн пальмової олії, переважно для молочної галузі. Цей екзотичний продукт якраз оголошувати національним, замість сала, тому що якщо середньостатистичний українець з’їдає за рік 2 кг сала, то пальмової олії, незалежно від доходів та соціального статусу, — до 8 кг. Така кількість цього продукту потрапляє в наш організм разом з молочними продуктами, про що багато хто навіть не підозрюють і на питання: «чи Пробували ви коли-небудь пальмову олію?», — відповіли б впевнене «Ні!».

Дуже багато молочні продукти відрізняються від державних стандартів. Але оштрафувати недбайливих виробників можна в середньому на 3 тисячі гривень, і це сильно не вдарить по бюджету підприємства і вже тим більше не змусить змінити технологію виготовлення молочного продукту, за який і був виписаний штраф. Середній молокозавод тільки на виробництві згущеного молока в місяць має 2-3 мільйони гривень економії, у прямому розумінні — «навару». До речі, саме сгущеннка впевнено тримає пальму першості серед неякісних молочних продуктів. Інгредієнтів, з яких насправді повинно бути виготовлено згущене молоко, в ньому міститься всього 10%, все інше — пальмова олія і вже звичні смакові і технологічні добавки.

Виробники не зупиняються ні перед чим, навіть перед життям і здоров’ям дітей. Проведена недавно експертиза молочних сумішей семи відомих світових брендів показала, що в їх продукції містити інгредієнти, які не тільки не повинні там бути, а взагалі заборонені у виробництві сумішей для малюків. Наприклад, все той же високотоксичний барвник кальмін. Крім того, Україна не застрахована від того, що неякісне дитяче харчування може потрапити на її ринок з Піднебесної через Російську Федерацію, але вже під іншою маркою. Тому цілком можливе повторення у нас відомої меланиновой трагедії, яка не так давно сколихнула весь Китай.

Поки ситуація з якістю не зміниться, фахівці радять рядовим споживачам уважно читати етикетки товарів і бути обережними з молочними продуктами, призначеними для тривалого зберігання.

Автор: Анастасія Бойко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code