Фісташки допоможуть в боротьбі з багатьма недугами

Фісташки допоможуть в боротьбі з багатьма недугами

Здавалося б, що корисного може бути в фісташках – горішки, які продаються в будь-якому кіоску? Приналежність до «горіховому сімейства» може викликати підозри щодо високого вмісту жирів і, головне, алергенність невибагливих на вигляд горішків. Проте, перефразовуючи відоме твердження, можна сказати, що «не всі жири однаково шкідливі»: американські вчені встановили, що фісташки – прекрасний засіб профілактики серцево-судинних захворювань, оскільки речовини, що містяться в горішках, чудово розчиняють поганий холестерин, що відкладається у вигляді бляшок на стінках кровоносних судин.

Крім того, як стверджує професор Пенні Кріс-Етертон (Penny Kris-Etherton) з університету штату Пенсільванія (Pennsylvania State University), у фісташках міститься багато бета-каротину і вітаміну Е, який ще іноді називають «вітаміном розмноження», оскільки без нього живі істоти стають нездатними мати потомство. У стародавній арабській медицині ці невеликі горішки широко використовували як жовчогінний засіб, що збуджує апетит, для зняття жовчної і навіть ниркової коліки. Як будь-які горіхи, фісташки містять повний набір поліненасичених жирних кислот, таких як ліноленова, олеїнова та інші, їх широко застосовують при лікуванні мастопатії.

Професор Пенні Кріс-Етертон провела експеримент, результат якого свідчить про те, що фісташки є прекрасним засобом зниження рівня ліпопротеїнів низької щільності в крові.

Професор розділила випробовуваних на дві групи. Для них була розроблена спеціальна дієта, що сприяє зниженню «поганого» холестерину в організмі. Протягом трьох тижнів учасники експериментальної групи, разом з додержанням цієї дієти, додатково їли фісташки, які становили майже 10 відсотків всього їх денного раціону. Друга контрольна група, дотримуючись ту ж дієту, фісташок не вживала.

Після завершення експерименту з’ясувалося, що в учасників обох груп рівень «поганого» холестерину помітно зменшилися, але у тих, хто регулярно споживав фісташки, зниження було більш виражено.

«Наші результати свідчать про те, що включення фісташок в раціон сприяє зниженню ліпопротеїнів низької щільності, завдяки антиоксидантам, що містяться у цих горіхах», – пише професор Кріс-Етертон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code