Фастфуд і з чим його їдять

Фастфуд і з чим його їдять

Незважаючи на нескінченні попередження дієтологів про шкоду фастфуду, точки швидкого харчування не страждають від відсутності відвідувачів.

Стародавній гамбургер

Якщо ви думаєте, що фастфуд – недавній винахід людства, ви сильно помиляєтеся. У всі часи люди замислювалися про те, як би поїсти на бігу і при цьому не забруднити рук. Ще в древньому Римі на торгових площах торгували коржами з овочами, сиром і смаженим м’ясом. Коржі використовувалися в якості їстівних тарілок, і відвідувачі базарів були позбавлені від необхідності витирати руки об тоги і туніки.

З плином часу людство ставало все більш винахідливими. Так, творець хот-дога, якийсь торговець сосисками з штату Луїзіана, спочатку роздавав своїм клієнтам рукавички, щоб ті могли тримати гарячі сосиски і захищає пальці. Однак затія виявилася збитковою. Клієнти, з’ївши запропоновану ним сосиску, забували повертати рукавички. Підрахувавши збитки, підприємець зрозумів, що дешевше вкладати сосиску в булку, і на світ з’явився хот-доги.

Але справжнього процвітання система швидкого харчування досягла з появою мережі ресторанів Макдоналдс. Її батьками-засновниками були брати Макдональди і Рей Корк – винахідник машини для змішування молочних коктейлів. З моменту появи мережі минуло вже 60 років, і тепер на карті світу важко знайти країну, в якій немає жодного ресторану Макдональдс.

Небезпечна їжа

Про те, що харчуватися фастфудом шкідливо, знають всі. Однак далеко не кожен знає, в чому полягають небезпеки, які підстерігають любителів «швидкої їжі». Спробуємо розібратися.

Небезпека № 1. Калорії.

Стандартний обід в Макдоналдсі забезпечить вам більше половини денної норми калорій. Шаурма, що складається з жирного м’яса і щедро полита майонезом, сосиска, одягнена в досить важку булку, піца, до складу якої входить сирокопчена ковбаса і бекон, крихта-картопля з наповнювачем з сиру і майонезу – всі ці смаколики дуже поживні.

Крім того, запиваючи свій обід колою або молочним коктейлем, варто пам’ятати про те, що ці напої містять дуже багато цукру. Одну склянку коктейлю – це приблизно 6 шматочків рафінаду.

Небезпека № 2. Жир.

Майже всі меню ресторанів фастфуду готується із застосуванням трансгенних жирів. Вони являють собою рідкі жири (наприклад, рослинне масло), які в процесі переробки стали твердими. Такі жири містяться в основному в маргаринах. Крім властивості збільшувати рівень шкідливого холестерину в крові, трансжири чинять шкідливий вплив на печінку і порушують обмін речовин.

До того ж всі страви, які готують в маслі, наприклад картоплю фрі, поглинають величезну кількість жиру. А це зайві калорії, надлишковий холестерин і навантаження на травну систему.

Небезпека № 3. Поспіх.

«Швидка їжа», як правило, поглинається на бігу, величезними шматками. А як відомо, відчуття насичення приходить лише через деякий час. Тому, харчуючись в поспіху, ви ризикуєте переїсти. До того ж, не пережовуючи їжу ретельно, ви даєте зайве навантаження шлунку, який може відповісти вам на це загострення гастриту, проносом, запором і іншими проблемами.

 

Небезпека № 4. Консерванти.

Багато страв готують не в самому ресторані швидкого харчування, а привозять з фабрик-кухонь. Щоб їжа не зіпсувалася, в неї додають різні консерванти. Які саме – зазвичай залишається комерційною таємницею закладу.

 

Небезпека № 5. Сіль.

Невелика кількість солі необхідно для нормального функціонування організму. Сіль в основному складається з двох елементів – натрію і хлору і невеликої кількості домішок. Натрій необхідний організму для того, щоб підтримувати водний баланс, а також для передачі нервових імпульсів і нормальної роботи м’язів. Але, щоб уникнути проблем зі здоров’ям, вам потрібно всього лише близько одного міліграма натрію в день, або чверть чайної ложки солі. А все, що ви отримуєте понад цієї норми може істотно нашкодити організму. Нирки можуть не впоратися з надлишками солі, які поступово накопичуються, затримуючи воду в судинах, що викликає набряки і підвищення артеріального тиску. Саме тому медики радять особливо уважно стежити за споживанням солі людям з ішемічною хворобою серця, гіпертонікам, тим, у кого є неполадки в роботі нирок, а також жінкам на пізніх термінах вагітності.

З’ївши всього лише два гамбургера або шість курячих крилець, ви вичерпаєте свій денний ліміт за вживання солі.

 

Небезпека № 6. Антисанітарія.

Якщо ви думаєте, що вуличний продавець хот-догів або шаурми кожен раз миє руки, перед тим як взятися за сосиску або порізати м’ясо, ви глибоко помиляєтеся.

Зменшуємо шкоди

Незважаючи на очевидну шкідливість фастфуду, час від часу кожен заглядає в ресторани швидкого обслуговування. А раз так, потрібно постаратися якомога менше нашкодити своєму здоров’ю.

● Піца. Вибирайте піцу на тонкому тісті, краще вегетаріанську з невеликою кількістю кетчупу і спецій.

● “Картопля”. Вибирайте нежирні наповнювачі, такі як бринза або оселедець в олії. Відмовтеся від майонезу і сирного соусу.

● Макдоналдс. Замовляйте дитячі порції і дієтичну колу. Відмовтеся від салатної заправки.

● Хот-доги. Попросіть продавця не поливати вашу сосиску кетчупом, майонезом і гірчицею.

● Пиріжки та чебуреки. Вибирайте печені пиріжки. Смажені пиріжки, чебуреки і біляші містять занадто багато жиру.

Цікаво

Країна сосисок

На це звання по праву можуть претендувати США, де регулярно проводять чемпіонати зі швидкісного поїдання хот-догів. Зазвичай переможці проковтують не менше 50 хот-догів. У рік американці з’їдають до 20 млрд. хот-догів, що становить приблизно 70 сосисок на душу населення. До речі, цими сосисками можна 27 разів обмотати Землю по екватору, а також сім разів протягнути їх від Землі до Сонця.

Факти про швидкої їжі

Честь винаходу сендвіча належить Джона Монтегю, графу Сэндвичу. Будучи завзятим картярем, граф не хотів відриватися від зеленого сукна навіть для того, щоб поїсти. Саме він наказав кухареві покласти скибочку м’яса між двома шматочками хліба, щоб можна було одночасно є і грати в карти.

Американець Морган Сперлок вирішив поставити експеримент на собі і протягом місяця харчувався виключно в Макдоналдсі. У підсумку експериментатор придбав 12 кг зайвої ваги, нашкодив печінки і перевищив допустимий рівень холестерину в крові.

На сьогоднішній день ресторани мережі Макдоналдс присутні в 119 країнах світу.

Тільки цифри

Близько 65% українців старше 18 років від випадку до випадку відвідують заклади швидкого притания.

4% регулярно обідають в таких закладах.

70% опитаних вважають, що регулярна їжа на бігу шкідлива для здоров’я.

Точки швидкого харчування вибирають насамперед через:

– швидкість обслуговування – 53%

– відсутність альтернативних варіантів – 15%

– прихильність до фастфуду – 14%

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code