Фрукти і овочі – натуральні джерела вітамінів

Фрукти і овочі – натуральні джерела вітамінів

Доведено, що сучасна людина недоотримує 20-30 відсотків необхідних вітамінів. “Щоб заповнити їх нестачу, в літні місяці при приготуванні їжі намагайтеся віддавати перевагу овочам. Адже це недорогий і смачний джерело надзвичайно корисних речовин”, – розповідає Тамара Риндюк, лікар, доцент кафедри фармакогностики медичної академії ім. І. М. Сєченова.

За дослідженнями Інституту харчування РАМН, ситуація складається невтішна: дефіцит вітамінів групи В наголошується у 30-40 відсотків населення, бета-каротину – більш ніж у 40, а вітаміну С – у 70-90 відсотків.

Підраховано, що річна потреба людини в овочах становить близько 250 кг. Це означає, що щодня кожен з нас повинен з’їдати не менше восьмисот грамів помідорів, капусти, кабачків і інших представників цього славного “сімейства”.

Цінні властивості овочів надають містяться в них у великій кількості незамінні амінокислоти, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти і фітонциди, простіше кажучи – майже всі речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності організму.

Сучасні дослідження підтверджують, що вживання в їжу свіжих овочів дозволяє знизити ризик багатьох захворювань. І якщо раніше лікарі вважали за краще призначати пацієнтам вітамінні препарати у вигляді ін’єкцій або драже, то тепер в поліклініці нерідко можна отримати рекомендацію щодня вживати в їжу, наприклад, гарбуз для гарної роботи кишечника.

І в цьому немає нічого дивного, адже багато ліків виготовляють на основі екстрактів овочів. Наприклад, противиразковий вітамін U отримують з капусти, а жовчогінний препарат аллохол – з часнику. Гарбузове насіння, виявляється, прекрасне протипаразитарний засіб, а звичайний картопляний крохмаль має закріпляючу дію.

Клітковина, яка міститься в овочах, виводить холестерин і покращує роботу кишечника, рутин зміцнює стінки судин, допомагає в лікуванні атеросклерозу, покращує роботу серцево-судинної системи.

Овочі помаранчевого кольору містять каротиноїди – відмінний засіб від артриту. Хлорофіл, завдяки яким рослини набувають зелений колір, стимулює утворення еритроцитів, значить, незамінний при недокрів’ї (анемії).

Наші звичайні баклажани і кабачки покращують роботу серця і знижують кров’яний тиск. В буряку міститься велика кількість бетаїну, який просто необхідний для печінки, без нього її клітини швидко старіють. А зелена цибуля – кращий засіб при дефіциті фтору: їжте його, і ваші зуби і ясна не будуть нагадувати про себе.

Зараз багато говорять про проблему нестачі йоду. Споживайте більше картоплі, і з цією речовиною у вашому організмі все буде в порядку. Роботу щитовидної залози покращують тирокинины, що містяться в моркві, капусті, салаті. А ще доведено, що регулярне вживання в їжу достатньої кількості овочів знижує ризик захворіти на рак приблизно на 30 відсотків.

Але обов’язково враховуйте, що вітаміни – з’єднання примхливі і нестійкі. Наприклад, аскорбінова кислота руйнується в присутності кисню, а вітамін В – на світлі. Тому важливо готувати овочі так, щоб не тільки розкрився їх смак, але і збереглися корисні речовини. Інакше, перш ніж потрапити на стіл, вони позбудуться від 50 до 90 відсотків своїй живильній цінності.

Наприклад, смажені картоплю, кабачки, баклажани і гарбуз втрачають в 2-5 разів більше амінокислот, вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів, ніж зварені на пару.

Щоб свіжі овочі не втратили свою користь, не варто довго тримати поза холодильника або залишати на тривалий час у воді. Постарайтеся не різати їх заздалегідь і не знімайте шкірку, щоб звести до мінімуму контакт з повітрям, що руйнують вітамін С.

Пам’ятайте: якщо овочі посолити заздалегідь, вони виділять сік, разом з яким “витечуть” вітаміни, мінеральні речовини, цукру і ароматичні масла. Якщо страва вимагає, щоб овочі були вареними – кладіть їх тільки у вже киплячу воду: чим коротше період варіння, тим воно корисніше.

Приготування на пару робить продукт більш ніжним, ніж традиційне відварювання в окропі. Прісний смак овочів легко зробити пікантним з допомогою соусів і приправ. Особливо люблять “попаритися” брокколі, цвітна, брюссельська, білокачанна капуста, кабачки і квасоля. В свіжому відварі, який залишається в пароварці, зберігається максимум вітамінів. Його можна пити і готувати на ньому різні страви.

При використанні скороварки час приготування овочів скорочується на 30-35 відсотків, що дозволяє зберегти в них більшу частину вітамінів і мінеральних речовин. Але врахуйте, що в скороварці продукти дуже легко переварити.

І ще: віддавайте перевагу овочам, які ростуть в регіоні, де живете ви самі. Врахуйте, саме рослини -“земляки” найбільш корисні і найкраще засвоюються організмом.

Автор: Ліліана Локацкая

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code