Функціональне харчування, або все про користь кисломолочних продуктів

Функціональне харчування, або все про користь кисломолочних продуктів

На життєдіяльність вашого організму в сучасних умовах негативно впливають:

– екологічне неблагополуччя

– стресові впливи

– масове безконтрольне застосування антибіотиків і хіміотерапевтичних препаратів

– незбалансоване харчування

Всі ці фактори ризику руйнують кишкову флору. Функціональне харчування, в якому переважають кисломолочні і рослинні продукти, дозволяєпозбутися або нейтралізувати шкідливі фактори навколишнього середовища, тому що є основою для підтримання нормальної мікрофлори кишечнику, профілактики багатьох захворювань, а значить, і здоров’я людини в цілому.

Під терміном “функціональне харчування” передбачають використання в їжу так званих “пробіотиків”, тобто продуктів природного походження, які при щоденному вживанні надають певну регулюючу дію на організм у цілому або на його певні системи або органи. На думку японських дослідників-дієтологів, є основоположниками цього напряму, функціональне харчування незабаром зможе успішно конкурувати на ринку з багатьма лікарськими засобами.

Непомітні лікарі

Основними компонентами функціонального харчування є: харчові волокна; эйкосапентаиковая кислота (EPA); продукти, що містять біфідобактерії; олігосахариди. У цей перелік входять і інші продукти, наприклад, що містять антиоксиданти, органічні кислоти, лактобактерії та інші компоненти.

Використання молочнокислих бактерій і біфідобактерій у продуктах функціонального харчування вже на початку 21-го століття наполовину витіснить існуючий ринок хімічних лікарських препаратів і тим самим дасть можливість вирішити проблему здорової мікробної екології людини.

І ось чому – серед різних представників нормальної мікрофлори людини особливе місце займають біфідобактерії та лактобацили, оскільки саме їм належить провідна роль у підтримці і нормалізації миробиоценоза кишечника, стійкості організму до кишкових інфекцій, поліпшення білкового та мінерального обміну і іншого. Все це дозволяє розглядати лакто – і біфідобактерії як основу для створення нових продуктів харчування – пробіотиків.

Вченим відомо, що в кишковому тракті людини можуть розмножуватися і надавати лікувальну дію лише лактобактерії, виділені з людського організму. В першу чергу це молочнокислі бактерії, сбраживающие вуглеводи з утворенням головним чином молочної кислоти. Без цих бактерій ми просто не змогли б легко перетравлювати їжу. Мешкають вони на рослинах, в кишечнику у тварин і людини, у грунті.

Останнім часом у технології молочних ферментованих продуктів широко використовуються біфідобактерії, які відносяться до мікроорганізмів, що постійно мешкає в кишечнику людини. Цей вид молочнокислих бактерій складає 80-90% нормальної кишкової флори дітей і молодняку сільськогосподарських тварин в період молочного вигодовування. Вони активно пригнічують розвиток гнильних і хвороботворних мікробів, контролюють кишкову середу, відтворюють вітаміни В і виробляють природні антибіотики, покращують якість шкіри та дихання.

Саме біфідобактерії стали прямим синонімом слова “пробіотики”. Це природні мікроорганізми, що живуть в кишечнику.

Не їмо, а лікуємося

Кисломолочні продукти володіють високими поживними властивостями, приємним смаком і легко засвоюються. За 18-24 години, коли відбувається сквашивание продукту заквасками молочнокислих бактерій, в молоці відбуваються сприятливі для нас зміни:

1. Частково розщеплюються білки, купуючи дрібнодисперсну структуру, що покращує їх засвоєння організмом (незбиране молоко засвоюється за годину на 32%, а кефір – на 91%);

2. Розщеплюється молочний цукор (лактоза), завдяки чому кисломолочні продукти переносить абсолютна більшість людей на відміну від молока, непереносимість якого деякими особами пов’язана з відсутністю в їх кишечнику особливого ферменту, расцепляющего молочний цукор;

3. Накопичується в сироватці молочна кислота, яка гальмує розвиток гнильних мікробів і сприяє росту нормальної мікрофлори кишечника;

4. Збільшується кількість вітамінів групи В, особливо вітаміну В2;

5. Виробляються природні антибіотики, здатні пригнічувати збудників деяких хвороб, в тому числі і збудника туберкульозу;

6. Накопичується величезна кількість корисних для організму бактерій, які захищають слизову оболонку кишечника від впровадження в неї хвороботворних мікробів.

Ліки на будь-який смак

Сир – білковий кисломолочний продукт, що містить велику кількість кальцію і фосфору, які необхідні для формування кісткової тканини та зубів, особливо дітям і підліткам у період їх росту. Корисний при переломах кісток, захворюваннях серця, нирок, при туберкульозі, гіпертонічної хвороби та багатьох інших. У вигляді паст різної консистенції незамінний для дієтичного та дитячого харчування.

Кефір – кисломолочний напій, приготований з цільного або знежиреного коров’ячого молока, в яке додають кефірні грибки, складаються в основному з молочнокислих бактерій і дріжджів. Володіє гострим, освіжаючим смаком. Має ніжний згусток, який легко розбивається при струшуванні. Свіжий одноденний кефір має послаблюючу дію, а триденний може закріпити. Кефіри випускають різної жирності, їх можна використовувати при будь-якій дієті, він ідеально підійде для будь-якого дієтичного харчування.

Ацидофілін – кисломолочний напій, який отримують сквашуванням молока ацидофільними мікроорганізмами, здатними існувати в умовах значної кислотності середовища. Для приготування використовуються оцтовокислі та молочнокислі бактерії. Напій має тягучу консистенцію. Його дуже цінують люди зі зниженою кислотністю шлунка і часто використовують у своєму харчуванні сироїди.

Ряжанка – має присмак пастеризації, тому що її прямий предок” – сквашене молоко, топлене в російської печі. Зараз ряжанка готується з суміші молока і вершків спільним молочнокислим і спиртовим бродінням. Вона дуже поживна і корисна для відновлення сили і підняття життєвого тонусу.

Кумис – кисломолочний напій з кобилячого молока (рідше коров’ячого і верблюжого). Містить 2-2,5% білка, 1-2% жиру, 3,5 – 4,8% цукру, вітаміни, фосфор і кальцій, 0,6 -1,2% молочної кислоти і 1-3% спирту. Кумис з кобилячого молока застосовують для кумысолечении, яке сприяє швидкому відновленню сил після тривалої хвороби. Має різкий смак і пінливу консистенцію з дрібними частинками білка. Володіє найвищою серед продуктів цієї групи антибактеріальною активністю. Може містити до 2,5% алкоголю, тому його не використовують у дитячому харчуванні.

Йогурт – найбільш відомий і популярний серед споживачів у всьому світі представник класу ферментованих (кисломолочних або сквашенных) продуктів, за допомогою якого вчені вирішують життєво важливі завдання здорового харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code