Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка

Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка

Щоб приготувати ароматний, соковитий і неймовірно апетитний стейк, ніяких особливих навичок не потрібно – в цьому вся принадність настільки обожнюваного багатьма страви. Тобі потрібно всього лише три складові: хороший настрій, бажання створити свій власний кулінарний шедевр та 15 хвилин вільного часу. А men’s LIFE в свою чергу підкаже тобі алгоритм настільки захоплюючого заняття!
Інгредієнти для приготування стейка
Все, що тобі потрібно – це хороший свіжий стейк, будь-яке рослинне масло, сіль, перець і спеції на твій смак. В якості останніх можеш сміливо використовувати універсальну суміш “Французькі трави”, яка продається в будь-якому продуктовому супермаркеті. До її складу входять петрушка, базилік, паприка, розмарин, чебрець і ще кілька ароматних спецій.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 1 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
До речі, про м’ясо: не думай його відбивати! Якщо ти вибрав дійсно свіжий якісний шматок, значить він за замовчуванням буде ніжним і м’яким. А ось в отбитом м’ясі, на жаль, руйнується структура і пропадають всі соки.
Правильна розморожування
Тепер перейдемо до розморожуванні стейка, якщо ти дістав його з морозилки (а скоріше за все так і є). Робити це необхідно в холодній воді. В ідеалі м’ясо бажано розморожувати, залишивши його в основному відділенні холодильника – на це у тебе піде приблизно день. Але якщо тобі потрібно прискорити процес, тоді візьми стейк, не виймаючи його з вакуумної упаковки, і поклади в холодну воду. Так, на його разморозку піде всього годину.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 2 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
До речі, фахівці не рекомендують розморожувати м’ясо у мікрохвильовці. І справа тут навіть не у шкідливості – просто під час такої розморожування зовнішній шар стейка починає готуватися, тоді як середина залишається ще крижаний. В результаті ти не зможеш рівномірно просмажити м’ясо і воно втратить деякі смакові якості. Також не здумай розморожувати стейк при кімнатній температурі або в теплій воді.
Основні види найпопулярніших стейків
Рибай – вважається найбільш соковитим і жирним стейком.
Філе-міньйон – ніжний і дуже вишуканий стейк. Його товщина зазвичай становить 6-8 сантиметрів, а тому готувати його вміють лише спеціально навчені кухаря.
Стріплойн – стейк, який може похвалитися яскраво вираженим яловичим смаком завдяки своїм потовщеним волокнам.
Портерхаус – найбільш ситний і дуже незвичайний стейк. Його обробляють особливим чином, поєднуючи в одній страві м’ясо Стриплойна і вирізки, з якої готують філе-міньйон. Важить Портерхаус майже 0,5 кг.
Ти-бон – це варіація Портерхауса, але більш економічна. Зазвичай він володіє відмінною ситністю та значними розмірами, але, на відміну від Портерхауса, в Ти-боні частка вирізки менш значна.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 3 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Сьогодні ми навчимо тебе одночасно смажити такі стейки, як Ти-бон і Стріплойн. Отже, приступимо!
1. Стейк Стріплойн необхідно поперчити.
Для цього повністю обваляй м’ясо в перці середнього помелу. Якщо такої на твоїй кухні відсутня, просто поперчи стейк зі всіх сторін зі звичайної перцевої млини. Також ти можеш посипати свій стейк перцем вже після смаження – принципових відмінностей у смакових якостях ти не побачиш.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 4 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
2. Солимо обидва стейка.
Робити це потрібно дуже помірно. Якщо в результаті виявиться, що солі замало, ти зможеш посолити страву вже на тарілці, тоді як прибрати зайву солоність неможливо.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 5 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
3. Обробляємо стейки спеціями.
Тут вже можеш не скупитися – переборщити в цій справі ти явно не зможеш. Як сіль, так і трави можна легенько втерти в м’ясо долонею прихлопывающими і погладжують рухами. Звичайно ж, обробити спеціями необхідно обидві поверхні стейків.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 6 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
4. Стейк Стріплойн потрібно змастити маслом.
Для цього можеш вибрати будь-яку рослинну олію на свій смак. Ідеально для цієї мети підходить оливкова олія. Щоб обробити їм стейк, можеш використовувати спеціальну силіконову кисть, звичайний пучок зелені або ж просто власну руку.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 7 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Рослинна олія необхідно для того, щоб зробити теплопровідність стейка вище і дозволити йому рівномірніше розподілити тепло. Також воно запобігає пригорання, якщо м’ясо смажиться на чавунній сковороді.
5. Приступаємо до смаження стейків.
Першим буде Стріплойн. Стейк найкраще смажити на важкій чавунній сковороді-гриль, у якій на дні є спеціальні ребра. Так як цей шматок ти вже попередньо змастив олією, лити його окремо на сковороду не обов’язково. На холодну поверхню класти стейк не можна – обов’язково спочатку прогрій сковороду, і тільки потім приступай до смаження.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 8 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Так, масло горить! Ефект досить неприємний, але цього, на жаль, не уникнути. Тому, якщо у тебе слабка витяжка або маленька кухня, доведеться змиритися з тим, що кімната деякий час буде наповнена димом. Після провітрювання він зникне.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 9 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Щоб ситуація з димом не повторилася, стейк Ти-бон рекомендується смажити без краплі олії на багатошаровій алюмінієвої сковороді-гриль, яка має антипригарним керамічним покриттям. Цей варіант вважається ідеальним, якщо тобі належить смаження м’яса в домашніх умовах.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 10 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Не забувай, що сковороду треба добре прогріти, і тільки потім класти на неї стейк.
Як смажити стейк?
У цьому завданні також немає нічого складного. Спочатку включи конфорку на максимум і смажимо м’ясо, періодично перевертаючи його з одного боку на іншу, поки воно не приготується (про те, як перевірити його на готовність, читай нижче). Інтенсивність нагріву при цьому знижувати не можна.
Якщо естетика відіграє для тебе не останню роль і ти прагнеш приготувати стейки з ефектним випаленим зображенням сітки, тоді просто двічі прожарь кожну з сторін шматка м’яса. Перший раз поклади стейк по діагоналі поперек ребер, приблизно так – “”. Після переверни його на другу сторону, зберігши ту ж діагональ. Коли закінчиш з цією стороною, знову переверни стейк, поклавши його дзеркально до попереднього стану. Іншими словами, він повинен лежати так – “/”. І зроби цю ж операцію знову, зберігши останню діагональ – “/”.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 11 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Як перевірити стейк на готовність?
Експерти виділяють три основних ступеня підсмажування: перша – Rare (це стейк з кров’ю, готується при температурі 45-50°С), друга – Medium (середня просмаження, температура – 55-60°С) і третя – Well-done (сильно просмажений стейк, готують при температурі 65-70°С).
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 12 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Все ж кухаря сходяться на думці, що смажити стейк з відмінною яловичини до стану Medium Well або Well-Done – недоцільно і навіть нерозумно. М’ясо, яке дуже сильно прожариться, позбавляється всіх своїх соків і набуває надмірну жорсткість.
При цьому стейк, приготований до ступеня підсмажування Blue (при температурі 40°С) – варіант також досить специфічний. Таке м’ясо обсмажується лише зверху, а вся його внутрішня частина залишається сирої, що далеко не безпечно для здоров’я.
Самим прийнятним варіантом визнаний стейк, який смажать до стану від Medium-Rare до Medium.
В ідеалі для точного визначення моменту готовності стейка використовують кулінарний термометр. Але така річ водиться далеко не в кожному будинку, так і потрібен термометр тільки на початкових порах, щоб звикнути до принципу роботи нової плити чи сковорідки. Приготувавши пару стейків, ти без всякої допомоги почнеш відчувати, як довго потрібно смажити м’ясо.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 13 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
В основному, щоб отримати стейк середньої прожарки на звичайній плиті, на його приготування знадобиться приблизно 10 хвилин. На кожну сторону по 2,5 хвилини, потім перевернути. І так 4 рази. Природно, такий спосіб підходить для шматка м’яса, товщина якого становить приблизно 3 див. Якщо ти взявся готувати Філе-міньйон, смажити його доведеться набагато довше.
Коли знімеш стейк з вогню, залиш його на дві хвилини. Це потрібно для того, щоб соки, які в процесі готування піднялися вгору, рівномірно розподілилися по всьому шматку.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 14 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Якщо ти вирішив посмажити стейки на вугіллі, пам’ятай, що температура готування буде набагато вище, ніж на сковорідці. Тому спочатку обсмажити м’ясо з однієї і з іншої сторони за 30 секунд, поки не з’явиться скориночка – вона не дасть соків витекти. Після цього продовжуйте смажити стейки до готовності, періодично перевертаючи їх.
golovn tonkosch prigotuvannya deal nogo klasichnogo steyka 15 - Головні тонкощі приготування ідеального класичного стейка
Ось, мабуть, і всі основні тонкощі приготування страви, від якого навіть у недосвідченого людини починають текти слинки. Мінімум часу і зусиль, але максимум задоволення в результаті!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code