Грецька кухня довголіття

Грецька кухня довголіття

Вітаміни, макро – і мікроелементи, антиоксиданти – складні назви найважливіших компонентів їжі багато вже засвоїли і обов’язково включають містять продукти їх в своє меню.

Але мало хто знає, що нам життєво необхідні ще деякі речовини. Наприклад, холін і бетаїн. Навіть досвідчені лікарі не всі чули про них. Більш того, фахівці з лікування захворювань печінки, серця і судин, цукрового діабету вкрай рідко щось говорять своїм пацієнтам про важливість цих речовин. А адже вони могли б зіграти велику роль в їх лікуванні та профілактиці. Чому лікарі мовчать? Активні дослідження холіну і бетаїну почалися відносно недавно і ще не описані в підручниках з терапії. Але вже зараз ясно, що ці речовини, по-перше, дуже важливі, а по-друге, безпечні навіть у великих дозах.

«В Греції все є»

«У світі все частіше говорять про «грецькому парадоксі», – розповідає Олександр Міллер, лікар-дієтолог, кандидат медичних наук. – Греки живуть довго і захворюваннями серця і судин страждають менше за інших європейців. При цьому дуже люблять поїсти, і їхня кухня далеко не дієтична, обожнюють виноградну горілку узо. Вчені схиляються до думки, що грецький феномен пов’язаний з холіном, і особливо з бетаїн. Минулого року закінчилося велике дослідження: у більш 3 тисяч греків детально вивчили харчові звички і так звані маркери запалення. Згідно з сучасними поглядами, ці маркери відіграють найважливішу роль у виникненні атеросклерозу, інфарктів і інсультів. Мабуть, більш важливу, ніж холестерин. Так от, у тих, хто споживав з продуктами більше холіну і бетаїну, концентрація цих маркерів у крові була істотно менше. Причому якщо споживання холіну у греків було порівнянно з іншими народами, то ось бетаїну вони їли більше. Це пов’язано з традиціями грецької кухні, в якій чимало страв зі шпинатом, містить дуже багато цієї речовини. Греки їдять шпинат не тільки у вигляді салатів, але і роблять з ним пиріжки, гарніри і ще багато чого. Все це підкреслює самостійну роль бетаїну в харчуванні».

Працюють у парі

Ці речовини взаємопов’язані – холін в нашому організмі частково перетворюється в бетаїн. Але буває так, що холін йде на інші потреби, і тоді бетаїну може не вистачати. А адже він робить те ж саме, що і фолієва кислота, – руйнує так званий гомоцистеїн, речовина, яка шкодить нашим судинах не менше холестерину. На жаль, багато люди генетично запрограмовані на повільну переробку гомоцистеїну з допомогою фолієвої кислоти. Тому їм важливо споживати у великій кількості бетаїн, він візьме частину роботи на себе і прискорить цей процес.

Крім того, бетаїн захищає наші клітини від нестачі води, надлишку солі або дії високої температури. Все це вкрай важливі процеси, потрібні для нормальної роботи організму. Мало хто знає, що успішність школярів і взагалі здатність до мислення страждають від найменшого недоліку води. Такого, який ми навіть не відчуваємо у вигляді спраги, а лише як слабкість або легке стомлення. Бетаїн допомагає уникнути цього дефіциту.

До печінки дістали

Не менш важливий бетаїн і для печінки. Він перешкоджає накопиченню в ній жиру. Це відбувається при зловживанні спиртним і при так званій неалкогольною жирової хвороби печінки. Останній недуга зустрічається дуже часто, і він теж призводить до цирозу печінки, а заодно різко підвищує ризик розвитку діабету, атеросклерозу і пов’язаних з ним інфарктів і інсультів.

«При цих захворюваннях печінки харчування краще включати продукти з бетаїн і холіном, – розповідає Олексій Буеверов, кандидат медичних наук, фахівець із захворювань печінки, старший науковий співробітник клініки пропедевтики внутрішніх хвороб, гастроентерології та гепатології. – Але, звичайно, це не означає, що ви можете об’їдатися і забути про фізичну активність. Кількість з’їдених і спалених вами калорій повинно бути однаковим. Зараз проходять випробування препарати з бетаїн в більш високих дозах, ніж в продуктах, і ми чекаємо їх результатів. Може бути, він увійде в схеми лікування і у вигляді ліків».

Продукти, багаті бетаїн

(мг на 100 г продукту)

Пшеничні висівки – 1339

Зародки пшениці – 1241

Шпинат – 600 – 645

Буряк – 114 – 297

Пшеничний хліб грубого помелу – 226

Креветки – 219

Макарони – 101

Продукти, в яких багато холіну

(мг на 100 г продукту)

Печінка яловича – 418

Куряча печінка – 290

Яйця – 251

Зародки пшениці – 152

Насіння гірчиці – 123

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code