Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Якщо для багатьох осінь – сумна пора, то для грибників – це улюблений сезон. Саме восени вони починають полювати за соковитими грибами, шапочки яких заманливо виглядають з пожовклого листя.

Однак така небезпечна полювання, кожен сезон медустанови фіксують непоодинокі випадки отруєння грибами, деякі з них з сумним кінцем.

Чоловічий журнал men’s LIFE розібрався, чим небезпечні гриби і як знизити ризик ними отруїтися.

Як сприймає гриби шлунок?

Гриби належать до їжі, яка важко перетравлюється. Тому вони не підходять людям з гастритами, особливо тим, у кого знижена кислотність шлунка і часті здуття живота.

У деяких їстівних грибах можуть накопичуватися токсини, які вражають тканини нирок, печінки і ШКТ. Навіть підберезники і улюблені багатьма білі гриби можуть становити небезпеку, якщо їх неправильно зібрати або приготувати.

Правила збирання грибів

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 1 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

– Збирати гриби потрібно в місцях з хорошою екологією, подалі від проїжджої частини і населених пунктів.

– Класти в кошик слід лише ті гриби, в яких ти на 100% впевнений. Якщо виникли найменші підозри – не чіпай гриб.

– Зрізуй ножиком гриби, у яких ніжки не вражені гниллю або не поїдені лісовими мешканцями.

– Коли повернешся додому, ще пару раз переглянь зібрані ласощі та відсортуй їх за видами.

– Не відкладай приготування грибів. Їх потрібно готувати як можна швидше.

– Незалежно від способу приготування, слід попередньо гриби зварити у воді з додаванням солі.

Небезпечні представники лісової флори

Пропонуємо ознайомитися з переліком грибів, від яких в лісі варто триматися подалі.

Мухомор і Волоконница Патуйяра

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 2 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Обидва типу містять мускарин. Це речовина – отруйний алкалоїд, який вражає нервову систему. Мускарин в більш високій концентрації міститься в Волконнице Патуйяра. Якщо мухомор розпізнають навіть діти, то Волконницу Патуйяра багато плутають з сыроежкой.

Перші ознаки отруєння з’являються вже через 30 хвилин.

Вони виражаються у вигляді погіршення зору, підвищеного слиновиділення. Потім з’являється розлад шлунку, блювота і підвищення тиску.

Якщо вчасно не надати допомогу, людина через 8 – 9 годин помре.

Бліда поганка

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 3 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Недосвідчені грибники часто плутають бліді поганки з сироїжками, печерицями та опеньками. Відрізнити поганку від їстівних грибів можна по капелюшку з сіро-зеленим відтінком. Ніжка у поганки внизу трохи потовщена.

Цей гриб підступний ще й тому, що їм можна отруїтися, якщо потримати його в долонях, а потім протерти руками очі, ніс або губи. Якщо поганка опинилася в кошику серед інших грибів, доведеться розпрощатися з усією здобиччю. Вона настільки отруйна, що небезпечні речовини зберігають стійкість після термічної обробки. Крім того, вони швидко поширюються у воді.

Поганка містить аманіти. Навіть в одному такому грибі їх буде достатньо, щоб отруїлося кілька людей.

Ознаки отруєння блідою поганкою найчастіше проявляються в інтервалі від 6 до 16 годин, іноді цей час збільшується.

Спочатку людина відчуває різкі болі в області живота, після цього починається часта блювота, стілець стає рідким, іноді в ньому виявляється кров.

При виявленні подібних симптомів після вживання білих грибів, необхідно відразу ж викликати швидку допомогу.

Помилкові гриби

З неправдивими грибами стикаються навіть досвідчені грибники. Вони являють собою двійників лисички, опеньки і маслюків.

Розглянемо основні види грибів-двійників:

Жовчний гриб. Зовні дуже схожий на білий гриб, але на смак він дуже гіркий і непридатний для їжі.

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 4 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Перцевий гриб. По виду нагадує маслюків. Але його м’якоть дуже пекуча і гостра.

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 5 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Сіро-рожевий молочні судини. Він дуже схожий на гриб горькушку, який обробляють сіллю і маринують, щоб позбутися гіркого смаку.

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 6 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Помилковий опеньок. Такі гриби зустрічаються зазвичай у листяних лісах. Їх шапочки забарвлені в жовто-зелений відтінок. Кільце на ніжці найчастіше відсутня.

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 7 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Лисичка несправжня. Зовні дуже нагадує «оригінал», проте вважається неїстівною. У неправдивої лисички більш яскраве забарвлення, ніж у справжньої і краю капелюшки рівні і гладкі, акуратно закруглені. У справжньої лисички капелюшок з хвилястими краями, майже завжди неправильної форми.

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 8 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Гриби, які перезріли

Знайшовши великий і з першого погляд красивий гриб, не поспішай його класти у кошик. Уважно оглянь його – він не повинен бути перезрілим. Такі гриби їсти не можна. Навіть якщо у них ще не поселилися черв’яки, м’якоть перезревшего гриба зіпсована. Чим довше вони дозрівають, тим більше накопичують у собі продукти розпаду, які надають токсичну дію на організм. З таких міркувань відкладати приготування грибів не рекомендується.

Потрапили в організм токсини вражають ЦНС, погіршують роботу серця і провокують розлад дихання і шлунка.

gribniy sezon yak ne stati zhertvoyu vlasnogo vidobutku 9 - Грибний сезон: як не стати жертвою власного видобутку

Гриби вбирають в себе речовини не гірше губки

Такі лісові ласощі здатні поглинати різні речовини, які знаходяться навколо, не гірше губки. З-за цього в них можуть накопичуватися пестициди, нітрати та інші шкідливі компоненти. Тому гриби не можна зрізати біля проїжджої частини, заводів і звалищ. Крім того, небажано збирати гриби поблизу високовольтних кабелів.

Найбільше вбирають речовини печериці та білі гриби.

Для кого гриби під забороною?

Насамперед, вони під забороною для дітей віком до 14 років, вагітних жінок, жінок у період лактації та пенсіонерів. Не рекомендується вживати гриби тим, хто страждає від хвороб шлунка. Навіть здоровим людям їх доцільно є лише періодично і не у великій кількості.

Незважаючи на те, що калорій в грибах трохи (350 – 380 калорій на кілограм), вони не вважаються дієтичною їжею за рахунок міститься в них білка, який важко засвоюється.

Починаючи грибний сезон полювання, не забувай про заходи обережності, щоб самому не перетворитися на жертву своєї здобичі. Краще потрать час на вивчення представників лісової флори, і будеш ласувати смачними і ароматними стравами з грибів, які ти зібрав власноруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code