
Грибний сезон
Гриби — цінний продукт харчування: завдяки високому вмісту білка вони можуть замінити м’ясо, в них багато корисних сполук фосфору, калію, магнію, цинку і сірки, вітамінів A, B, D, PP. Зараз найкраща пора збирати «лісовий хліб». Як не помилитися, щоб на тарілку випадково не потрапив отруйний гриб?
В Україні налічується близько 100 видів їстівних грибів, але зазвичай грибники обмежуються найбільш відомими 10-15 видами. Ми вибрали найбільш популярні і умовно безпечні для домашнього вжитку.
Лисички
Руді сестрички з’являються в лісах в середині літа: це дуже ароматний гриб, чудово вписується у легкі літні салати. Лисички добре поєднуються з картоплею — як в гарячому, так і в начинках для пирогів. І прекрасно переносять заморожування: відправте в морозилку пару кілограм і зможете порадувати близьких ароматним рагу або пирогом під Новий рік. Лисички ніколи не бувають червивими: в них міститься речовина хинноманоза, згубно діє на членистоногих і гельмінтів всіх видів. Ергостерол, другий компонент, що позитивно впливає на ферменти печінки.
Як дізнатися: яскраво-помаранчевий гриб з хвилястими краями і пластинками, утолщающимися ближче до ніжці.
Двійник: часті тонкі пластинки і м’яка, не пружна м’якоть — ознаки помилкової лисички.
Опеньки
Веселі хлопці, що ростуть великими колоніями на пнях, мало котируються в Європі, але у нас добре обізнані про їх корисні властивості. В опеньках містяться корисні для кровотворення мідь і цинк, вони мають легку проносну дію. У народній медицині сік опеньків використовували для виведення бородавок, так і зараз цілителі рекомендують їх як допоміжний засіб для лікування золотистого стафілокока. Крім того пізні опеньки славляться противірусною дією.
Як дізнатися: ростуть купчасто на стовбурах живих дерев та їх пнях. Ніжки і капелюшки покриті рідкісними лусочками. У верхній частині ніжки, під капелюшком є виражене кільце.
Двійник: якщо на ніжці немає лусочок і кільця, це отруйний лжеопенок.
Підберезники
Підберезник живе під березами — і навіть зустрічається в тундрі і лісотундрі. У Карелії його жартома називають «надберезовиком» — деколи зустрічаються екземпляри вище карликових дерев. Володіє підвищеною цінністю: у ньому багато білка і харчових волокон, що діють всередині організму як пилосос. Його можна тушкувати, смажити, сушити і додавати в супи. Єдине, що не можна робити з підберезники — маринувати.
Як дізнатися: капелюшок — від білого до майже чорної, частіше — коричнева, ніжка потовщується до основи.
Двійник: жовчний гриб на зламі, на відміну від підберезника, червоніє. У помилкового підберезника внутрішня трубчаста частина шапки має рожевий відтінок.
Грузді
На Заході цей гриб вважається неїстівним через гіркого смаку, а ось у нас вміють його приручити. Зазвичай грузді відправляють на засолку — у давнину його вважали «царем грибів» і в промислових кількостях поставляли до імператорського двору. Щоб видалити гіркоту, грузді вимочують у воді близько доби, регулярно міняючи воду, потім промивають і замочують ще на один день. Крім міцною, ароматною м’якоті, грузді гарні фітонцидами, корисними при захворюванні легенів і зменшують запалення в нирках.
Як дізнатися: лійчастого капелюшок з загорнутим опушеним краєм, м’якоть ламка з характерним запахом, що нагадує фруктовий.
Двійник: всі види груздів вважаються умовно їстівними, але вимагають попередньої обробки.
Правила безпеки
Якщо є хоч крапля сумніву в їстівності гриба — краще його викиньте.
Перезрілим, червивым, осклизлым грибів місце в сміттєвому відрі.
Те, що гриб злегка підточено хробаками, всупереч переконанню, не говорить про його їстівності.
Гриби потрібно обробляти в день збору або зберігати в холодильнику у відділенні для салатів без упаковки. Це швидкопсувний продукт, і якщо часу мало — просто перемойте їх і заморозьте.
Для всіх видів грибів рекомендована теплова обробка. Для лісових — відварювання, воду потрібно поміняти як мінімум двічі.
Не збирайте гриби вздовж трас, залізниць, в екологічно неблагополучних районах — гриби мають властивість накопичувати токсини. З цієї ж причини купуйте лісові дари тільки після пред’явлення продавцем довідки від санітарно-ветеринарної лабораторії ринку.
Не збирайте та не купуйте гриби з клубневидным потовщенням біля основи ніжки — це один з головних ознак отруйності.
Якщо через 2-24 години після обіду з грибами відчуєте себе погано, обов’язково телефонуйте в швидку: впоратися з отруєнням без ускладнень допоможуть оперативність і кваліфікована допомога лікарів.
No Comment