Капуста брокколі здатна захистити від раку, недоумства і інших недуг

Капуста брокколі здатна захистити від раку, недоумства і інших недуг

У добре відомій капусти, рясно виростає на наших полях, є «кузини» більш благородного походження – кольорова капуста, брокколі, капуста брюссельська. Але всіх їх ріднить наявність корисного речовини – сульфорафана, потужного антиоксиданту.

Якщо бути строго по-науковому точним, то всі представники овочів роду Brassica (брокколі, капуста, брюссельська капуста, цвітна капуста) містять не сам сульфорафан, а його попередник глюкорафанин, який потім в організмі природним чином перетворюється в сульфорафан.

Раніше вченими різних країн було встановлено наявність у сульфорафана потужних антиоксидантних властивостей, що робить його незамінним у профілактиці таких онкологічних недуг як рак молочної залози і рак шлунка (позитивний ефект сульфорафана у попередженні цих форм раку, так само як і профілактики виразки шлунка було доведено експериментально).

Але нові результати, отримані шотландськими дослідниками з університету міста Данді (Dundee University), відкривають нові, раніше невідомі властивості сульфорафана, а, значить, і його «джерел» – всіляких різновидів капусти.

Вчені, якими керував професор Річард Шарки (Richard Sharkey), виявили, що сульфорафан здатний захищати від небезпечних атак вільних радикалів не тільки клітини внутрішніх органів, але і головний мозок.

Згідно сучасним поглядам, крім спадкових факторів важливу роль у розвитку старечої деменції (слабоумства) відіграє наявність в організмі надмірної кількості вільних радикалів, які руйнують клітини головного мозку.

Існуючі препарати-антиоксиданти, наприклад вітаміни С і Е, є малоефективними у випадку захисту головного мозку від вільних радикалів, так як не можуть подолати гематоенцефалічний бар’єр – особливий механізм, який захищає центральну нервову систему від проникнення хімічних сполук і різноманітних шкідливих агентів (бактерії, віруси тощо).

Однак у цьому випадку сульфорафан служить пусковим механізмом, який мобілізує на боротьбу з вільними радикалами власні захисні сили організму.

Автори підкреслюють необхідність створення нового препарат на основі сульфорафана, оскільки просте поїдання капусти, броколі і їх «родичів» не зробить необхідного ефекту, так як в організмах різних людей синтез сульфорафана з глюкорафанина відбувається з різною продуктивністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code