Компонент чорного шоколаду надійно захищає клітини мозку від наслідків інсульту

Компонент чорного шоколаду надійно захищає клітини мозку від наслідків інсульту

Чорний шоколад (саме чорний, а не молочний) продовжує привертати пильну увагу дослідників і аж ніяк не через його уявної шкідливості та здатності викликати карієс при надмірному споживанні. Вчені одержали достовірні докази того, що міститься в чорному шоколаді флавоноїд епікатехін є потужним засобом запобігання загибелі клітин мозку від інсульту – нікчемні кількості цієї речовини стимулюють запуск власних захисних механізмів нейронів.

Ще кілька років тому, вчені, що вивчали життя і побут панамської народності куна, звернули увагу на низьку захворюваність серцево-судинними захворюваннями серед представників цієї групи, практично не знають таких важких хвороб, як інфаркт міокарда та інсульт. Виявилося, що люди куна регулярно п’ють міцний насичений напій какао, і цілющу дію надавав міститься в какао бобах антиоксидант флавоноїд епікатехін (саме він надає справжнього чорного шоколаду особливий гіркуватий присмак).

Професор Сільвен Дорі (Sylvain Dorй) з медичного центру при університеті Джонса Хопкінса (Johns Hopkins University School of Medicine) цілеспрямовано шукає засоби захисту від серцево-судинних захворювань і, насамперед, такого грізного недуги як інсульт, в продуктах, яким здавна приписують корисні властивості. Так, нещодавно Доре довів, що міститься у винограді і червоному сухому вині антиоксидант ресвератрол значно знижує згубний вплив на мозок ішемічного інсульту.

У новому експерименті Сільвен Доре продемонстрував, що представники народності куна, емпірично і інтуїтивно захищали своє здоров’я за допомогою густого какао, були абсолютно праві: вчений встановив, що епікатехін діє точно також як і ресвератрол. Доре вводив піддослідним мишам дуже малу дозу епікатехін, а потім півтори години через штучно викликав у гризунів ішемічний інсульт. У мишей, яким вводився епікатехін, відзначалися значно менші пошкодження головного мозку в порівнянні з контрольною групою.

Але особливо важливо те, що коли в наступному досвіді дослідник спочатку викликав у піддослідних тварин інсульт і вводив епікатехін 3,5 години потому, антиоксидант також ефективно впливав на клітини мозку, і пошкодження їх було набагато меншим. Таким чином, вважає вчений, з’явилася можливість створення нових більш ефективних ліків – при інсульті дорога кожна хвилина, але медична допомога часто запізнюється, і хворі або гинуть, або стають інвалідами.

Але Сільвен Доре застерігає – не завжди напис на обгортці «чорний шоколад» гарантує наявність у ньому дорогоцінного антиоксиданту. «Епікатехін виключно чутливий до впливу температури і світла. Виробникам треба дуже уважно дотримуватися технологію виготовлення шоколаду, щоб не зруйнувати цей компонент. Лише кілька марок шоколаду достовірно містять епікатехін», – попереджає вчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code