«Купання» бройлера» – небезпечна процедура

«Купання» бройлера» – небезпечна процедура

Здавалося б, немає більш доцільною і звичної процедури як миття сирою тушки курчати перед приготуванням в духовці або на сковорідці. Виявляється, не все так просто – британські санітарні лікарі наполягають на тому, що миття тушки в домашніх умовах на кухні може виявитися небезпечним для здоров’я людини, ніж «ув’язнення» бройлера в розпечену духовку без «купання» відразу ж після доставки з магазину. Причиною такого парадоксального, на перший погляд, твердження, є хвороботворна бактерія кампілобактер. Як показали експерименти, звичайне миття і подальша підготовка курчати до смаження поширюють бактерії кампілобактера на кухонному столі в радіусі не менше 1 метра. Санітарні лікарі закликають робити «купання» тушок бройлерів в умовах птахофабрик і м’ясокомбінатів, причому мити курчат слід в розчині дезінфікуючого засобу.

Медики Туманного Альбіону стривожилися не даремно: останнім часом не менш 300 000 британців щорічно захворюють кампілобактеріозом, а за минулий рік тільки в Англії і Уельсі (без урахування даних по іншим територіям – Шотландії, Північній Ірландії і т. д.) від цього важкого захворювання померло 80 осіб. Кампілобактер (campylobacter) – це бактерії, здатні викликати гостре запальне захворювання тонкого кишечника (кампілобактеріоз), при якому спостерігається діарея (часто з кров’ю або слизом), біль в животі, загальна слабкість, нудота і блювота, підвищення температури. Кампілобактер може перебувати в сирому або напівсирому м’ясі, птиці, в непастеризованому молоці та молокопродуктах.

Бактерії не гинуть від впливу простої водопровідної води, а з бризками, неминучими при такій процедурі, поширюються по всій кухні, що згодом може призвести до зараження інших продуктів.

«Промивання сирих тушок птиці є дуже поширеною серед господинь помилкою. Бактерії кампілобактера при цьому не гинуть, але вплив високої температури при приготуванні гарантовано знищує їх. «Купаючи» курочку в мийки на кухні ви тільки поширює бактерії, а не позбавляєтеся від них», – пояснює представник Британського Агентства з стандартами харчових продуктів (Food Standards Agency – FSA).

В даний час FSA розглядає необхідність введення в країні обов’язкової норми, згідно з якою всі тушки курчат-бройлерів і тушки «дорослих» курей перед відправкою в магазини і підприємства громадського харчування повинні будуть піддаватися ретельній промивання в розчині дезінфікуючої рідини. (Зрозуміло, така рідина повинна бути максимально нешкідлива для здоров’я споживачів курячого м’яса).

Для дезінфекції тушки обробляють розчином молочної кислоти, однак, у випадку з Великобританією, яка є членом Європейського Союзу, така процедура повинна перш отримати схвалення медичних органів ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code