
Підвищуйте імунну систему, вживаючи сир
До недавнього часу лікарі-дієтологи дещо насторожено ставилися до сиру: вважалося, що його регулярне споживання може підвищувати рівень поганого холестерину в людському організмі. Однак останні дослідження свідчать про те, що сири, приготовлені з використанням пробіотичних мікроорганізмів, при помірному споживанні надають виключно благотворний вплив на імунну систему, в першу чергу, у літніх людей, у яких захисні сили організму починають давати «збої».
«Пробіотичними» називають продукти харчування, в які додатково вводять бактерії, корисні для організму. Оскільки два основних типи пробіотичних бактерій – лактобацили і біфідобактерії – входять до групи молочнокислих бактерій, то цілком природно, що основними «постачальниками» корисних мікробів є продукти, виготовлені на основі молока.
Фінські дослідники встановили, що досить екзотичний навіть для країни Суомі з її розвиненим тваринництвом овечий сир гуда значно знижує прояви старіння імунної системи у літніх людей. У старих імунну відповідь значно слабкіше, ніж у молодих людей. Їх імунна система часто починає давати збої, що призводить до більшої уразливості перед вірусними і бактеріальними інфекціями, і, головне, до нездатність розпізнати і знищити ракові клітини – бо захворюваність різними видами раку найбільш висока саме в старшому віці.
Вчені з університету міста Турку (Turun yliopisto) під керівництвом професора Фанді Ібрагіма (Fandi Ibrahim) відібрали кілька десятків добровольців – мешканців місцевого будинку для літніх людей у віці від 72 до 103 років. Експеримент тривав протягом 4-х тижнів, протягом яких експериментальна група щоранку отримувала на сніданок шматочок багатого пробіотичними бактеріями сиру гуда з овечого молока (гуда був «винайдений» багато століть тому жителями Кавказу), а контрольна група отримувала такий же шматочок звичайного твердого сиру.
Аналізи крові проводилися до і після експерименту. Було встановлено, що у членів групи, яка отримувала сир гуда, значно покращився природний і набутий імунітет за рахунок підвищеної активності NK клітин крові (клітини, є різновидом Т-лімфоцитів, які здатні знищувати чужорідні клітини, в тому числі і злоякісні). Підвищеної була і фагоцитарна активність.
«Нам вдалося довести, що регулярне споживання пробіотичного сиру сприяє активізації імунної системи, і що включення такого сиру в раціон харчування дає можливість поліпшити імунну відповідь у літніх людей», – із задоволенням відзначає Фанді Ібрагім.
No Comment