Продуктові підробки на прилавках

Продуктові підробки на прилавках

Нові конкуренти ковбаси без м’яса – фарбовані оливки і рис з цегляної крихтою.

Днями фахівцями Товариства захисту прав споживачів проводилася перевірка продуктів харчування. У зоні уваги на цей раз виявилися маслини. Контрольну закупівлю організували в столиці – в дев’яти магазинах були придбані консервовані маслини найпопулярніших марок. Так що не виключено, що і у вашому сусідньому супермаркеті продають точно такі ж. Потім співробітники товариства провели незалежну експертизу продукту. Дегустація за правилами таких заходів проходила «наосліп», тобто фахівці не знали, плоди якої фірми і з якою банки вони куштували. Яке ж було їх здивування, коли з’ясувалося, що маслин в цих банках немає взагалі. Абсолютно всі зразки виявилися фарбованими чорною фарбою оливками. Скрізь був знайдений глюконат заліза або стабілізатор барвника. Саме він надає недостиглим оливкам оксамитовий чорний колір.

Але ж маслини і оливки – плоди одного дерева, – здивуєтеся ви. Так, плоди з одного куща, а різні продукти. Корнішони – теж огірки. Але ж ніхто не назве 10-сантиметровий овоч корнішоном. Постачальники запатентували зелені консервовані плоди як оливки, а темні — як маслини. Ось як прокоментувала цей момент Юлія Шарапова, прес-секретар Товариства захисту прав споживачів:

– Маслини і оливки – два абсолютно різних продукту. Маслини збираються тільки після повного дозрівання. Оливки, відповідно, – недостиглі маслини. Технологія фальсифікації проста. Ягоди обробляють лужним розчином, щоб пішла гіркота, пропускають через розсіл кисню, додають глюконат заліза і консервують.

Така «формула смаку» не найкращим чином позначається на здоров’ї простого споживача. Передозування глюконату заліза (якого в такий баночці більше добової норми дорослої людини) загрожує хворим серцем, нирками і печінкою.

Так що любителям маслин можна порадити купувати закуску в скляній тарі, тоді ви зможете гарненько розглянути вміст. Звертайте увагу на калібр (кількість плодів на кілограм). Він вказаний на банку. Стандарт: 80-320 штук. Розмір – справа смаку, але вказівка калібру — це вірна ознака сумлінного виробника.

Ознайомтеся зі складом. Присутність добавок Е-579 і Е-270 — погана ознака. І не скупіться. Маслини – це делікатес, за традиційною рецептурою їх збирають вручну і дуже довго готують. Так що якісний продукт не може коштувати дешево.

А ось що ще активно підробляють виробники:

Тунець

Ручуся, що 90% нашого населення ніколи не їли суші з тунцем. По частоті підробок цей продукт перегнав сумки Versace. Заковика в тому, що м’ясо тунця дуже примхлива. Філе важко зберігати і перевозити. В ідеалі воно повинно бути яскраво червоним, пружним і блискучим. Але під час транспортування блідне, блідне або темніє, загалом, веде себе дуже непередбачувано, після чого для суші та ролів вже не годиться.

Крім того купувати тунця цілою тушкою ресторану невигідно. В гастрономії використовують лише малу частину — черевце (торо), спинку (чанк і саку), хвостову частину пускають на чіпси та консерви, решта летить у відходи. До того ж правильно обробити тунця навіть у столиці вміють одиниці — непрофесіонал з ним просто не впорається: роли з жилавим м’ясом буде потім не розжувати.

В підсумку ціна тунця піднімається до захмарних висот. Тому переважна більшість суші-барів торгує не тунцем, а підфарбованою белокорой рибою. Після фарбування м’ясо виходить яскраво-червоним або рожевим. Сама дешева рибка «в костюмі тунця» та – що була пофарбована в брикетах.

Найсмішніше в цій ситуації, що фарбована риба користується таким високим попитом, що вже наздогнала за ціною самого тунця.

Крабові палички

Те, що крабові палички не мають відношення до краба – факт всім відомий. І нічого, адже ми звикли їсти ковбасу без м’яса, чому б не харчуватися крабовими паличками без краба? Однак виробники примудряються підробляти навіть підробку.

По-хорошому при виготовленні цього хітового напівфабрикату використовується фарш, приготований із м’яса свіжовиловленої тріски, він обов’язково повинен бути білого кольору. В нього додають масло, крохмаль і ароматизатор, білки, пресують, морозять. Після чого нарізають на палички, а зверху підфарбовують харчовим барвником. Недоброякісний товар робиться не з тріски і навіть не з минтая. А з того, що під руку потрапило. У хід йде і хвіст, і луска. Туди ж сунеться соя. Ну а як же без неї? На нашому ринку у все, де є хоча б 10 відсотків білка – страшний гріх сою не покласти! Після такої «оптимізації» і без того не крабові палички набувають смак жувати папери, по консистенції стають сухими і нееластичними, псують салати і настрій.

Щоб не купити несмачних палиць, краще не беріть ваговий продукт. Уважно читайте упаковку: добавки Е450, Е420, E160a, Е171 здатні викликати алергію і хронічні захворювання. Всі вони давно заборонені в Європі. А у нас заборони немає, і вони активно використовуються. Не варті вашої уваги і переморожені палички – ті, що продаються з морозильника, де температура нижче -18°C.

Фарбований рис

Девзира – самий кращий і найдорожчий узбецький рис темного червоно-коричневого кольору. Після промивання цей сорт стає особливо красивим, купуючи відтінок бурштину і виглядає майже прозорим. Рис При варінні в сім разів збільшується в обсязі. На ціну справжньої Девзиры впливає той факт, що, чим більше вона пролежить у засіках, тим смачніше стає. Зазвичай Девзиру «вылеживают» два-три роки, періодично поливаючи рис водою. Тільки тоді Девзира набуває свій специфічний колір, запах і неповторний смак. Підробляють ж її блюзнірським чином – фарбують звичайний рис цегляним пилом. Для чого перемішують крупу з меленим цеглою. Про наслідки для організму страшно думати.

Порада: ніколи не купуйте Девзиру у вагу на ринках в неперевірених торговців. Парадокс ситуації в тому, що справжню Девзиру в звичайному магазині купити складно, якраз на ринку він і повинен бути. У гурманів завжди є перевірені люди, які возять якісний продукт, з ними можна порадитися на кулінарних формах. Якщо ж ви все-таки вийшли на полювання за кращим рисом для узбецького плову – викривайте підробку на дотик: справжній темний рис не повинен фарбувати руку, «цегляний» – фарбує. Якщо сумніви здолали вже вдома – промийте продукт кілька разів. Підробка не змусить себе довго чекати – стане світлішати і залишати осад.

Що ще «ліплять на коліні»

Згідно з результатами моніторингу споживчого ринку, сьогодні об’єктом фальсифікації на харчовому ринку найчастіше стають:

– молоко

– мінеральна вода

– сири і масло

– риба (морозиво філе)

– кави

– чай

– вино

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code