Стати гурманом, щоб схуднути

Стати гурманом, щоб схуднути

“Я гладшаю, тому що люблю смачно поїсти…” Помиляєтеся! Якби ви були справжнім гурманом, то не поправлялися б.

Мій знайомий, один дуже шановний психотерапевт, успішно схуд на дієті Аткінса і тепер при зустрічі не упускав можливості поговорити на цю тему. Знаючи, що, на мою думку, ця дієта не самий кращий і ефективний спосіб скинути вагу, він починав бесіду завжди однаково – радісним вигуком: “Дивіться, Михайло Мойсейович, двадцяти кілограмів як не бувало!”

Я дивився. Дійсно, шановний психотерапевт помітно змінився. Але саме його випадок підштовхнув мене до думки, що ми худнемо не стільки завдяки дієті, скільки внаслідок цілого комплексу впливів. Значущий мотив, посильні фізичні навантаження, високий тонус, відсутність стресів у похудательной період – все це має не менше значення, ніж система живлення.

Справедливості заради треба сказати, що останнім часом мій колега перестав дотримуватися дієти і почав поправлятися. Набрав вже вісім кілограмів. На моє запитання: “Чому?” – відповів стандартно: “Дуже люблю поїсти”. Напевно, більшість з нас пов’язує повноту з пристрастю до смачних обідів і вишуканим вечерям. Чи вірно це? Давайте спробуємо розібратися. Може бути, ви вважаєте, що….

…ви справжній гурман і саме тому ваш вагу вище норми? Проте англійські вчені наводять зовсім інші дані. Зовсім недавно було проведено дослідження. Групу випробовуваних розділили на дві частини: гурманів і не гурманів. До першої віднесли людей, яким небайдужий антураж обіду – вони воліли їсти за добре сервірованим столом, використовуючи кілька столових приладів. Крім того, гурмани використовували спеції і соуси, для них важливо кількість найменувань продуктів в одній трапезі і їх смакові відтінки. Другі стверджували, що для них головне – смачно поїсти. Без витівок, як говориться.

Так от, людей з надмірною вагою серед гурманів виявилося значно менше. Втім, нічого дивного тут немає: гурмани їдять повільніше. Вони не прагнуть як можна швидше насититися, вони при кожній трапезі ласують.

Якщо ви дійсно вважаєте, що любите поїсти, саме час стати гурманом у повному розумінні цього слова. А значить – навчитися насолоджуватися їжею, віддавати перевагу хорошій сервіровці і неквапливою трапези. Ваші смакові переваги в даному випадку не мають значення! Адже не існує жодного продукту, жодної страви, яке робило б процес схуднення неможливим.

Я спостерігав один успішний і красивий досвід постройнения, коли людина, перепробував безліч дієт і вже зневірений, перейшов на харчування, яке згодом влучно назвав дегустаційним. Він сідав за стіл, відкушував трохи хліба і повільно його разжевывал, намагаючись не пропустити жодного смакового відтінку. І так з кожним продуктом. Він не ділив їжу на дозволену і заборонену, він просто все дегустував! Шматочок ковбаски, шматочок огірка, моркву… Цей щасливець став їсти менше солодкого, в його раціоні природним чином зменшилася кількість жирної їжі. І така тактика принесла плоди. Вага його знизився, причому досить швидко. Як бачимо, худнути можна і зі смаком. Більше скажу: всі інші способи на кшталт жорстких дієт, накладення заборон на будь-які продукти якщо і дають ефект, то завжди менше очікуваного. Але в більшості випадків ведуть до зриву і нового витка наростання ваги.

…до повноти привело захоплення їжею смачною, різноманітною і багатою спеціями? Значить, щоб схуднути, думаєте ви, треба робити все навпаки. Страви повинні бути прісними і одноманітними. Багато людей день у день їдять одне і те ж – картоплю з котлетами, пельмені, курячий суп. Що тут поганого? А ось що. Поспостерігайте за собою. Ось перед вами порція пельменів. Штук десять-п’ятнадцять. Перший, безумовно, смачний і ароматний. Другий вже не настільки аппетитен. Третій ще менше. З кожним пельменів смакові відчуття притупляються. До п’ятого-шостого ми взагалі перестаємо помічати смак, відволікаємося на інші справи – розмови, телевізор. Не відчуваючи смаку і не отримуючи насолоди, ми їмо до тих пір, поки… не обожремся. Якщо людина харчується одноманітно, то єдиний для нього спосіб отримати від їжі хоч якесь задоволення – це є її швидше і з’їсти, в кінцевому рахунку, побільше.

А чи чули ви про правило “великого строкатого тарілки”? Це коли на одному порційному блюді лежить шматочок нежирного м’яса, риби, кілька видів нарізаних овочів, парочка улюблених пельменів, трохи рису, трохи картоплі, консервована квасоля, горошок, ложечка лечо. Загалом, кілька видів гарнірів, соусів і два-три види м’яса і, звичайно ж, скибочка хліба. І тоді під час їжі ви, переходячи від продукту до продукту, мимоволі пробуєте, смакуєте кожен шматочок. До речі, калорійність стандартної порції такої страви не більше 250 ккал. Зовсім трохи. Людина буде непогано худнути, навіть якщо за день з’їсть сім таких порцій!

Більшість похудательной дієт пропагує одноманітне харчування. Ми ж вирішуємо відразу два завдання – максимально різноманітимо раціон і зменшуємо калорійність!

… у всьому винен злощасний десерт? І тепер, щоб зменшити вагу, просто необхідно раз і назавжди, ось з цієї самої хвилини відмовитися від усього солодкого і жирного? На жаль, жирне і солодке буває смачним, і, щоб змусити себе дотримуватися правило трьох “н” (“Ніколи. Ні за що. Нічого”), доведеться проявити неабияку силу волі.

Насправді будь-який продукт, навіть самий жирний, не заважає схудненню. Справа в його кількості. І ніж з виделкою – відмінні “контролери”. Якщо користуватися ними одночасно, часу на їжу йде більше, а калорій, як вже доведено, поглинається менше.

Ви все ще не вірите, що смачний десерт не заважає схудненню? Тоді запам’ятайте рецепт ось цього: змішати нежирну ряжанку і знежирений сир у співвідношенні 1:1, додати часточку яблука, груші, кружечок банана, столову ложку мюслі, все перемішати, дати постояти хвилин 5-10 їсти повільно, насолоджуючись кожною ложкою. Десертній, до слова сказати.

До речі, про те психотерапевта. Одного разу я сказав йому, що, якщо б він дійсно любив попоїсти, то ставився б до їжі дбайливо, смакував її, насолоджувався смаками, а не намагався якомога швидше з’їсти все, що стоїть на столі. І тоді залишився б худим і худорляву будову без всяких дієт.

 

Автор: Михайло ГІНЗБУРГ, доктор медичних наук, дієтолог, психотерапевт

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code