Топ-10 продуктів, здатних захистити від раку

Топ-10 продуктів, здатних захистити від раку

Статистика невтішна: онкологічні захворювання є однією з головних причин смертності по всьому світу, конкуруючи хіба що з серцево-судинними хворобами. І хоча рак, виявлений на ранніх стадіях, лікується досить успішно, набагато простіше застерегти себе від такого підступного захворювання. З цим завданням допоможе впорається цілий комплекс заходів, одна з найважливіших складових якого – правильне харчування.

У світі налічується близько 100 видів раку, кожен їх яких характеризується різною симптоматикою, перебігом хвороби і вимагає до себе унікального підходу. Серед основних методів лікування, що показали найбільшу ефективність хіміотерапія, хірургічне втручання і променева терапія. Щодня тільки в США діагностується близько 3400 нових випадків захворювання на рак, і в нашій країні, на жаль, справа йде нітрохи не краще.

Якщо вірити експертам, багато онкологічні захворювання можна запобігти – так, доведено, що люди, які ведуть здоровий спосіб життя, стикаються з раком набагато рідше. Основний наголос слід зробити на правильне харчування: наприклад, вчені рекомендують щодня вживати п’ять порцій овочів і фруктів, готувати їжу правильно і повністю виключити зі свого раціону канцерогенні продукти (смажені і копчені страви, червоне м’ясо, ковбасні вироби, трансжири та інше).

Крім того, існують певні продукти харчування з унікальними властивостями, здатні не тільки підтримувати здоров’я на належному рівні, але також активно захистити організм від виникнення раку.

Men’s LIFE склав для тебе рейтинг таких «рятувальників» – регулярне вживання кожного з них без перебільшення здатна врятувати життя.

10. Часник

Часник належить до багаторічним трав’янистим рослинам, які мають форму цибулини – його родичами, наприклад, вважаються класичний цибулю і цибулю-порей. Часник унікальний насамперед тим, що містить в собі високу концентрацію сірки, і саме це робить його ефективним у профілактиці раку. Крім того, до його складу входять флавоноїди, селен, аргінін і олігосахариди, приносять величезну користь здоров’ю людини. Згідно з дослідженнями, регулярне вживання часнику в розумних кількостях здатне знизити ризик новоутворень в яєчниках, товстій кишці, шлунку, підшлунковій залозі, стравоході і молочних залозах. Найбільшу користь цей продукт приносить в сирому вигляді, але не менш корисний і у вареному.

9. Броколі

Брокколі – ще одна рослина, яке може допомогти звести до мінімуму можливість розвитку раку. У цій різновиди капусти міститься велика кількість поживних речовин, вітаміни А і С, кальцій, клітковина і фолієва кислота. Вміст кальцію в брокколі не тільки бере участь в будівництві міцних кісток, але також приводить в норму кров’яний тиск. Незайвим буде згадати про протизапальні, антиоксидантні і про-детоксикаційних властивостей цього корисного зеленого овоча. Крім того, брокколі містить два фітохімічних речовини, які дуже важливі для нашого здоров’я – ізотіоціанати і індоли. Останні збільшують активність різних ферментів в нашому організмі, пригнічуючи проканцерогены, що викликають рак. Організація охорони здоров’я рекомендує вживати брокколі кілька разів на тиждень, щоб істотно знизити ризик розвитку онкології.

8. Квасоля

Квасоля відноситься до сімейства бобових, її найближчими родичами є нут, горох і сочевиця. Вся ця сімейка надзвичайно корисна для здоров’я людини, тим більше, що бобові володіють прекрасними смаковими якостями і їх дуже просто включити в раціон. У бобах міститься величезна кількість поживних і корисних речовин, вони багаті клітковиною і білками, а також є цінними джерелами вітаміну B і фолієвої кислоти.

Останні дослідження показують, що квасоля і її найближчі родичі темного кольору здатні знизити ризик розвитку раку печінки, товстої кишки, грудей і передміхурової залози. І хоча точні методи профілактики раку досі невідомі, вважається, що фітохімічні речовини бобів, а також флавоноїди, дубильні речовини, трітерпени, фитиновая кислота і фітостероли можуть захистити організм від онкологічних хвороб. А тому включення квасолі, сочевиці та інших бобових в наш раціон дійсно можна назвати життєво важливим.

7. Куркума

Куркума широко використовується в індійській кухні з-за її яскраво вираженого смаку і жовтого кольору, що надає страві особливу родзинку. Крім того, цю спецію застосовують для приготування гірчиці і додання теплого жовтого відтінку сирів і масел. Відомо, що використовувати куркуму для лікування різних захворювань почали більше 4000 років тому. Якщо вірити дослідженням, ця пряність допомагає боротися з величезною кількістю інфекцій і деяких видів раку, зменшує запалення і справляється з проблемами травної системи.

У китайській і аюрведичній медицині куркуму активно використовують як ліки для загоєння ран, лікування запальних процесів, хвороб печінки, проблем з травленням і шкірних захворювань. За словами американських вчених, в куркумі міститься поліфенол куркумін: саме він впливає на ракові стовбурові клітини, які вважаються причиною утворення пухлин і їх активного розвитку. А тому чудодійна індійська пряність підходить не тільки для профілактики, але і для лікування раку.

6. Виноград

До складу винограду входять природні хімічні речовини, здатні зупинити поширення ракових клітин. На відміну від білого і зеленого винограду, саме червоний володіє найбільш потужними властивостями, здатними запобігти рак. У цій солодкій і улюбленої всіма ягоді в надлишку містяться поліфеноли, птеростильбен, лупеол і олеанолова кислота, які мають хемопрофилактическими властивостями. Згідно з результатами досліджень, вживання свіжого винограду приносить організму більше користі, ніж прийом добавок, оскільки його біоактивні компоненти вкрай швидко потрапляють у кров і надають позитивну дію на всі органи. Хоча дослідження винограду ще ведуться, вчені вже говорять про те, що він дійсно здатний захистити від раку.

5. Помідори

Помідори є основним джерелом лікопіну – природного антиоксиданту, що додає овочу червоний відтінок. Відомо, що ця речовина здатна захистити клітини і ДНК від пошкоджень. Згідно зі статистикою, щорічно у Великобританії фіксується близько 10 000 випадків смерті від раку простати і приблизно 35 000 нових випадків захворювань цим видом онкології. Вчені визначили, що набагато рідше за інших раком простати хворіють чоловіки, які активно вживають томати.

4. Зелений чай

Здавна відомо, що зелений чай неймовірно корисний для нашого здоров’я: все завдяки величезній дозі антиоксидантів, позитивно впливають на стан всього організму. Зелений чай не лише покращує функціонування мозку, але також допомагає скинути зайву вагу і знижує ризик виникнення раку передміхурової залози, молочної залози і колоректального раку. До речі, фахівці настійно рекомендують не розбавляти зелений чай молоком, тому що це істотно знижує цінність антиоксидантів.

3. Пліч-чой

Китайська листова капуста є основним продуктом харчування в Азії. У пліч-чоя відсутні качани, зате є соковиті і смачні стебла. Цей вид капусти багатий вітамінами С і А, мінералами, мікроелементами, фітонутрієнтами і антиоксидантами. До останніх можна віднести індол-3-карбінол, тіоціанати, зеаксантин, ізотіоціанати і сульфорафан. Вчені виявили, що крім насичення організму вітамінами і клітковиною пліч-чой здатний запобігти розвитку раку товстої кишки, передміхурової залози і грудей. Крім профілактики онкології, китайська капуста також знижує рівень ХОЛЕСТЕРИНУ в крові.

2. Цвітна капуста

Це ще один крестоцветный овоч, який просто необхідно вживати регулярно. До складу цвітної капусти входить величезна кількість живильних речовин, аскорбінової кислоти, яка бере участь у багатьох обмінних процесах, а також мінералів і антиоксидантів. Крім того, вона містить сульфорафан – сполука сірки, яке здатне руйнувати ракові стовбурові клітини і сповільнювати ріст пухлин. Як показали дослідження, активне вживання цвітної капусти може захистити людину від розвитку раку передміхурової залози і грудей. Ізотіоціанати і індоли, виявлені в даному овоче, також суттєво гальмують розвиток раку товстої кишки і шлунка.

1. Брюссельська капуста

Абсолютний лідер нашого топа – брюссельська капуста: в її складі – найпотужніша доза антиоксидантів, які допомагають боротися з різними видами раку і серцево-судинних захворювань. Крім того, вона є активним помічником системи травлення і володіє низкою інших незаперечних переваг. У порівнянні з іншими овочами, в брюссельській капусті відзначається досить високий вміст білка та чотирьох видів глюкозинолата – глюкобрассицин, глюконастуртин, синігрин і глюкорафанин. Саме вони відповідальні за профілактику раку. Крім того, до складу капусти входять індоли: вони стимулюють вироблення різних ферментів, які, як відомо, усувають токсини, що викликають рак. Особливо корисна брюссельська капуста для профілактики раку передміхурової залози, грудей і товстої кишки.

Як бачиш, вживання фруктів і овочів має вирішальне значення для нашого здоров’я. Вкрай важливо по максимуму виключити зі свого раціону оброблені харчові продукти та страви з високим вмістом цукру, адже саме вони допомагають раковим клітинам рости і швидко поширюватися по організму. Почни харчуватися правильно сьогодні, і в майбутньому зможеш захистити себе від маси справді небезпечних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code