
Будь-яка людина має потребу в залізі так само, як і у вуглеводах, жирах і білках. Цей корисний мікроелемент відіграє вагому роль у функціонуванні людського тіла, а його дефіцит негативно відбивається на здоров’ї.
Підтримувати рівень заліза в нормі можна з допомогою певних продуктів. Саме цьому питанню ми хочемо присвятити тему сьогоднішньої статті. Але для початку, пропонуємо ознайомитися з основними відомостями про цьому мікроелементі.
Залізо в нашому організмі та його основні функції
У дорослої людини кількість цього елемента в здоровому організмі становить близько 0,02% (3 – 4 г). Основна його частина міститься в гемоглобіні. Джерелом мікроелемента при синтезі білків, що містять залізо, є продукти харчування, а також залізо, яка звільняється під час регулярного розпаду еритроцитів в селезінці і печінці.
Функції мікроелемента в організмі:
– постачання клітин киснем;
– участь в процесі кровотворення;
– захист органів від речовин, які виробляють лейкоцити для ефективної ліквідації чужорідних клітин вірусів і бактерій (таким чином, від вироблюваного речовини немає шкоди власним органам);
– посилює активність інтерферону для боротьби з вірусними інфекціями;
– сприяє утворенню гемоглобіну;
– знижує ризик появи анемії;
– покращує всмоктування вітамінів В-групи;
– сприятливо впливає на стан шкіри, нігтів і волосся.
Добова норма заліза
Згідно з дослідженнями, які проводилися в країнах Європи, дорослим чоловікам необхідно не менше 10 міліграм заліза щодня. Для прикладу, діти повинні отримувати його від 4 до 18 міліграм, а жінки – близько 18 міліграм. У прекрасної статі вище потреба в залізі, у зв’язку з втратою крові під час місячних або в період виношування дитини.
Залізо в різних продуктах тваринного походження (кількість міліграмів на 100 грамів продукту):
– мідії – 26 – 30;
– печінка свині – 19;
– легені свинні і яловичі – 10;
– печінка курки – 8,5;
– жовток – 7,2;
– серце курки – 6,3;
– мова (яловичий або свинячий) – 5;
– кролик – 4,4;
– перепелині яйця – 3,2;
– яловичина і телятина – 3,1;
– курка – 2,1;
– свинина і баранина – 2.
Залізо в продуктах рослинного походження (кількість міліграмів на 100 грамів продукту):
– сушені білі гриби – 35;
– пшеничні висівки – 19 – 21;
– патока – 19;
– пивні дріжджі – 16 – 18;
– морська капуста – 16;
– гарбузове насіння – 13 – 14;
– какао – 12 – 14;
– кунжут – 11;
– гречана каша – 8,3;
– чорниця – 7;
– боби – 6;
– курага – 5;
– мигдаль – 4;
– персики – 3-4;
– шпинат свіжий – 3,5;
– шоколадні вироби – 2,5;
– пшеничний хліб – 2.
Дефіцит заліза. Причини і наслідки
За рахунок того, що залізо міститься в багатьох продуктах харчування і рівномірно надходить і виводиться з організму, ризик дефіциту невеликий. Тим не менш, є ряд чинників, з-за яких організм може відчувати нестачу мікроелемента. Як правило, це: спадковість, тривалий кровотеча, тривала сувора дієта, глисти, інтенсивні спортивні навантаження.
Симптоми дефіциту заліза наступні:
– анемія (зниження рівня гемоглобіну);
– погіршення стану шкіри, у тому числі сухість;
– тріщини на п’ятах;
– сухість у роті;
– випадання волосся;
– погіршення працездатності;
– часті ГРВІ.
Надлишок заліза. Причини і наслідки
Велика кількість заліза в організмі не обіцяє йому нічого хорошого. Але, як правило, у здоровому тілі таких проблем не виникає. Надлишку елемента сприяють наступні фактори: порушення обміну речовин, спадковість, часте переливання крові, тривалий прийом медикаментів, що містять залізо, кисневий голод (з-за чого підвищується гемоглобін).
Надлишок заліза виражається наступними симптомами:
– темніє шкіра (може спостерігатися сіруватий або коричнюватий колір);
– погіршення лібідо;
– набряклість різних частин тіла;
– знижений тиск;
– відчуття болю і ломоти в суглобах;
– свербіж;
– прискорений пульс;
– погіршення апетиту.
Ось чому слід знати добову норму заліза і його кількість в продуктах харчування. У разі потреби рівень заліза можна підкоригувати в ту або іншу сторону за допомогою їжі або медикаментів. В останньому випадку необхідна попередня консультація лікаря. Залізо – це невеликий, але важливий «гвинтик» у складній системі організму, тому для здоров’я важливо, щоб він правильно працював і приносив користь.
No Comment