Які наслідки новорічного застілля?

Які наслідки новорічного застілля?

Наші новорічні надмірності практично неминуче призводять до «синдрому Фамусова». Що ж це за хвороба, яку не можна знайти ні в одній медичній карті?

Дні від Нового року до Старого — самі раблезианские в році. Як говорить народна мудрість, в цей час року об’їдаються і п’ють навіть язвенники і непитущі. І мало хто здогадується, наскільки небезпечні такі надмірності. Вони практично неминуче призводять до «синдрому Фамусова», причому у деяких він протікає в особливо важкій формі.

Що ж це за хвороба, яку не можна знайти ні в одній медичній карті? Причину та механізм її розвитку точно описав геніальний Грибоєдов: «Їж три години, а в три дні не звариться». Хвороба ця багатолика у своїх проявах і навіть системна — так медики називають недуги, що вражають відразу кілька систем або навіть весь організм. Зрозуміло, що для головним проявом «синдрому Фамусова» буде збільшення ваги. Але все-таки кілька зайвих кілограмів — не найстрашніше. Набагато важливіше зберегти тонку організацію травної системи, і тоді ви швидко і легко скинете накопичені кілограми. Ще дуже важливо вберегти судини від негативних наслідків оксидативного стресу, викликаного надлишком їжі та алкоголю. Взагалі, перелік проблем, типових для «синдрому Фамусова», можна продовжувати, адже вони накопичуються як сніжний ком і набувають характер ланцюгових реакцій.

Жовчний потік

Першим удар надмірностей приймає на себе жовчний міхур. Причому це проблема з елементами сексизму: особливо часто холецистит і камінчики зустрічаються у представниць прекрасної статі. Від подібних каменів, як від тюрми і від суми не зарікаються — дуже багато хто носить їх у собі, навіть не здогадуючись про це. І такі «сплячі» камінчики у свята часто «прокидаються». Вся справа в жовчі: у відповідь на жирне, смажене, солоності і маринади, без яких свята не обходяться, печінка викидає дуже багато жовчі. Подібно гірській річці, вона зриває з місця камінчики, які, якщо пощастить, «просочаться» крізь вузькі желные протоки. Тоді все обійдеться коліками. Але якщо вони застрягнуть, швидше за все, доведеться в екстреному порядку видаляти жовчний міхур разом з вмістом.

Щоб уникнути такого розвитку подій, не перестарайтеся з маринадами, смаженим і жирами. Останнє вкрай важливо: жовч, насамперед, виробляється, щоб розчиняти жири і допомагати їх перетравлювати. Тому при готуванні використовуйте тільки хороші жири, краще — рослинні. А особливу увагу зверніть на майонез — у ньому можуть ховатися дешеві жири, які організму важко перетравлювати. Так що для святкових страв купуйте тільки перевірений майонез, який пробували раніше і проблем з травленням він не викликав. З цієї ж причини, намагайтеся не купувати готові салати: ви ж не знаєте, на якому майонезі їх робили.

Другий джерело жирів, що викликають дискомфорт у животі, — маргарини і кулінарні жири. Використовуйте їх лише для кондитерських блюд, і по мінімуму: практично завжди вони дуже «важкі». І не здумайте на них що-небудь смажити. Відмовтеся від напівфабрикатів: харчовики майже завжди роблять їх дешевої «змащення».

Якщо всі природні жири (маргарин в їх число не включаю) вибудувати ланцюжок по здатності перетравлюватися від самого тяжкого до найлегшого, то вона буде виглядати приблизно так: баранячий жир — яловичий — свинячий — пташиний — риб’ячий — рослинне масло. Тому не перестарайтеся з бараниною: жир в ній найбільш тугоплавкий, він легше за все перетворюється в «пробку» в травному тракті; щоб її «розплавити» потрібно дуже багато жовчі. Причому холодні закуски і «запивки», типу газованої води і гристих вин, цьому тільки сприяють. Звідси ще одне правило: за святковим столом перевагу віддавайте мінералці, соків і сухому вину. Це найспокійніші і неконфліктні напої. Шампанське та інші ігристі вина чудово підходять для старту трапези, але не дуже гарні для її продовження.

Удар по підшлунковій

Про газованій воді варто забути ще з однієї причини: у них багато прихованого цукру — навіть в гірких. А це неприродній продукт з усіх природних. Тавтології тут немає: у чистому вигляді цукор в природі не зустрічається. У плодах і ягодах він як би «замурований» в матрицю з клітковини,і завдяки цьому надходить у кров поступово. А швидке засвоєння цукру з напоїв незвично для людини — підшлункова залоза ніколи не отримувала таких «солодких ударів», поки люди не навчилися виділяти цукор з рослин в чистому вигляді, як хімікат. В результаті, вона не може відразу викинути великі дози інсуліну, щоб нівелювати весь цукор в крові. І чим частіше такі «солодкі удари», тим швидше заліза зношується, і тим вище ризик розвитку діабету. Додайте до газировкам солодощі, без яких святкове застілля не обходиться, і ви зрозумієте, чому в свята цукор в крові зашкалює не тільки у діабетиків, але і у здорових.

Будь-які надмірності в їжі і питии призводять до запалення підшлункової залози — панкреатиту. Іноді ця хвороба набуває фатальний перебіг, при якому ферменти починають перетравлювати саму залозу, приблизно так само, як їжу в кишечнику. Допомогти в такій ситуації ескулапи можуть не завжди.

Як уникнути такого «самоїдства»? Найкраще перейдіть на якісні сухі вина, вони менш агресивні до інших підшлунковій залозі, ніж міцний і кріплений алкоголь. Головна причина важких панкреатитів — низькоякісний алкоголь. Тому економити на спиртному не варто. Особливо серйозно хвороба протікає після «коктейлю» з міцного алкоголю з гострими і маринованими стравами або специфічними стравами з Південно-Східної Азії.

Думай про судинах

Крім травної системи від застільного марафону страждають судини. І головну роль відіграє в цьому далеко не холестерин, а окислювальний стрес із-за надмірної жирної святкової їжі. Він призводить до запалення найтоншого внутрішнього шару судин ендотелію. А таке запалення лежить в основі атеросклерозу — пошкоджується ендотелій, стінки судин поступово товщають, їх просвіт стає вже (або закривається зовсім), і розвиваються інфаркти та інсульти. Зверніть увагу, все це починається із запалення, а не з холестерину. І атеросклероз сьогодні вважається не стільки порушенням обміну речовин, скільки запальним захворюванням.

На щастя, є продукти, які можуть послаблювати окислювальний стрес і нівелювати інші негативні ефекти надлишкової харчування. Фахівці з харчування навіть ввели таке поняття, як «метаболічний тюнінг» — це налаштування обміну речовин з допомогою певних продуктів. До сожалениию, більшість з них не типові для нашої кухні і рідко бувають у нас навіть на святковому столі. Але заради здоров’я можна змінити та новорічне меню. Тим більше що всі «тюнінгові» продукти можна легко купити, а страви з них смачні. Наприклад, хіба смачніше олів’є і оселедець під шубою, рясно приправлені майонезом, ніж салати зі свіжих овочів і зелені? У них не тільки маса вітамінів і інших антиокисдантов, послаблюють окислювальний стрес, але і фолієва кислота (особливо її багато в листових салатах), захищає безпосередньо стінку судин.

На відміну від міцного і міцного алкоголю, так улюбленого нами, дуже потужний захисний ефект надає червоне сухе вино. Спочатку це було доведено французами, які поставили експеримент на собі: мистецтво жити по-французьки означає багато є, і багато пити. А потім це підтвердили вчені в численних експериментах, учасники яких запивали рясну жирну їжу червоним вином. Окислювальний стрес у них був дуже слабким або відсутній взагалі. Професор Роджер Кордер з Інституту ім. Вільяма Гарвея в Лондоні вважає, що внутрішню стінку судин від запалення захищають проціанідини. Крім червоного вина у великій кількості вони містяться в журавлині, волоських горіхах, какао і продукти з нього, а так само в зеленому чаї. Тому, ідеальним завершенням новорічної трапези не солодощі, а елітний гіркий шоколад, горіхи, фрукти свіжі або заморожені ягоди (виноград і клюква обов’язкові, а чорниця, малина, полуниця — бажані), а також зелений чай.

Міцний волоський горішок

Про волоських горіхах потрібно сказати окремо. Нещодавно вчені довели, що вони нейтралізують навіть потужний негативний ефект жирів і захищають стінки судин від запалення. Інших продуктів, порівнянних з ними по силі, поки не виявлено. Вчені з Барселони, які проводили ці дослідження, пояснюють ефект волоських горіхів їх унікальним складом. У них є не тільки потужні антиоксиданти, але і дуже важлива для захисту судин амінокислота L-аргінін, і найголовніше — альфа-ліноленова кислота (АЛК).

Іспанські вчені рекомендують з’їдати в день 40 грам волоських горіхів (приблизно 8 штук). Можна їсти їх просто, а можна зробити страви їх містять, не потрібно піддавати їх температурній обробці. Ідеально, якщо волоські горіхи будуть споживатися в кінці рясної трапези або навіть відразу після неї. Так їх захисний ефект буде тривати довше — протягом багатьох годин. В цьому плані горіхи можна порівняти з ліками з пролонгованою дією, активна речовина з яких виділяється поступово і довго. Жорстка матриця горіхів перетравлюється повільно, і активні речовини випускає потроху і довго. Інші горіхи волоські не замінять.

P. S. Попрацюй на аптеку?

Можливо, після прочитання цих рекомендацій вам стало страшно сідати за святковий стіл. Повірте, це теж крайність. І щоб уникнути її, завжди триматися золотої середини. А вже якщо ексцеси сталися, допоможіть собі з допомогою ліків. У свята допускаються препарати з ферментами. Вони послаблять навантаження на підшлункову залозу, не завжди здатна забезпечити організм достатньою кількістю ферментів при «синдромі Фамусова». Приймати такі ліки краще безпосередньо перед їдою або під час її.

Но-шпа та її численні аналоги, що з’явилися останнім часом, впоратися з їжею не допомагають. Але вони погасять зайву активність кишечника і жовчовивідних шляхів, які відповідають на харчову перевантаження спазмами. Але в серйозних випадках на ці ліки покладатися не треба — краще звернутися до професіоналів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code