Як вберегти свою печінку?

Як вберегти свою печінку?

Чи знаєте ви, де знаходиться ваша печінка? Якщо не знаєте, то це не значить, що у вашої печінки немає проблем. Це дуже терплячий орган, який може довго не давати про себе знати. А якщо симптоми з’явилися, то ваша печінка вже дуже-дуже хвора.

У народі побутує думка, що хвора печінка — це доля сильно питущих людей, або тих, хто перехворів на гепатит. А помірно він випивав і регулярно закусывающим боятися нічого — у них-то з чого печінка буде пустувати?

Але ж “помірно випиваюча” — це дуже широке поняття. Вважається, що максимальна безпечна добова доза чистого етанолу — 40 г, тобто 100 мл горілки, 400 мл сухого вина або 800 мл пива. Однак це зовсім не означає, що, якщо людина щодня випиває не більше 100 г горілки, то його печінка буде абсолютно здорова. Багато залежить від індивідуальних особливостей організму. Крім того, для жінок ця безпечна доза — в 2 рази менше. При досить регулярному вживанні алкоголю для розвитку алкогольної хвороби печінки потрібно, як правило, близько 5 років.

Незамінний орган

Що ж таке печінка з наукової точки зору? Виявляється, що це унікальний, незамінний орган людського організму. За різноманітністю виконуваних функцій, унікальності будови і важливості для організму печінка ні в чому не поступається ні серцю, ні головного мозку. При порушенні роботи печінки розладнується обмін речовин, через що страждають і всі інші органи. Роботи у печінці невпроворот. Вона бере участь в обміні білків і жирів, вітамінів і вуглеводів. Печінка — найбільша залоза в людському організмі. Виробляючи жовч, вона відіграє важливу роль в шлунковому травленні. Печінка — це склад поживних речовин, де накопичуються вітаміни, залізо, глікоген (джерело енергії) та інші корисні продукти обміну. Печінка — це також і головна перепона на шляху шкідливих і отруйних речовин. Вся кров, яку серце надсилає до органів, повертається до нього, тільки пройшовши через печінку, де затримуються токсичні речовини, що утворюються в кишечнику або попадають в нього з питвом та їжею.

Основна функція печінки — обезвреживающая. Відомо, що з їжею в організм нерідко надходять шкідливі або навіть отруйні речовини. Потрапивши в кишечник, вони можуть всмоктуватися в кров і проникати в будь-який орган. Цього і перешкоджає печінку. Вона знешкоджує токсини і виводить їх разом з жовчю назад в кишечник. Виробляється печінкою жовч необхідна для нормального травлення. Продукти, які ми їмо, повинні бути ретельно перероблені, щоб принести користь організму.

У чому полягає ця переробка? В самих загальних рисах це розщеплення їжі з допомогою травних соків і ферментів. Жовч приймає активну участь у цьому процесі. Печінка продукує її постійно, а також по мірі необхідності, після прийняття їжі, і в потрібних кількостях. Якщо ми вживаємо легку їжу, жовчі потрібно небагато. А ось коли ми влаштовуємо собі “свято живота”, для печінки це обертається надурочною роботою. При цьому потрібно відзначити, що для переробки м’ясної і жирної їжі потрібно набагато більше жовчі. Якщо печінка здорова, все йде як треба. Потрібно більше жовчі — будь ласка. А незатребувана жовч резервується в жовчному міхурі. Гірше, коли в силу різних причин процес жовчовиділення порушується: відбувається застій жовчі або ж, навпаки, її швидкий викид. Зміна рН середовища жовчі може привести до утворення каменів.

Агресори, б’ють по печінці

Як ми вже сказали, на першому місці серед речовин-агресорів, що б’ють по печінці, варто алкоголь. Невтішні результати дослідження харчового раціону середнього жителя: вода містить різноманітні домішки аж до радіоактивних елементів і солей важких металів, овочі і фрукти оброблені гербіцидами і нітратами, м’ясні і молочні продукти, отримані від тварин, вирощених на гормони і антибіотики. Така інтенсивна хімічна обробка” печінки швидко призводить до сумних результатів. Все частіше у людей, які не зловживають алкоголем, зустрічаються ураження печінки аж до цирозу печінки. Які ще причини цього?

Досить поширеною причиною ураження печінки є і віруси. Крім того, гепатит, тобто запалення печінки, може розвинутися внаслідок розладів обміну речовин (у тому числі цукрового діабету, ожиріння), порушень імунної системи, прийому ряду лікарських препаратів, тривалого контакту з побутовими та промисловими токсинами, деяких генетичних дефектів.

Як влаштований печінковий бар’єр?

Печінка має унікальну систему кровообігу. Кожна печінкова клітина буквально оплетена дрібними кровоносними судинами. Обмін як корисних, так і шкідливих речовин відбувається через клітинну стінку, правильна структура якої і забезпечує нормальний обмін. Порушення будови клітинної стінки — ознака печінкового захворювання. У печінки, як і в інших органах, клітинна стінка складається з двох шарів фосфоліпідів — особливих жирних кислот, в які вбудовані білки — ферменти, відповідальні за обмін речовин.

Шкідливі речовини руйнують цю стінку і призводять до поступового відмирання печінкової клітини і утворення на її місці рубця. Щоб відновити нормальну роботу печінкової клітини, необхідно заново побудувати захищає її фосфоліпідний бар’єр. Як же це зробити?

Отже, як захистити печінку? Ось прості правила, дотримуючись яких, ви убезпечите свою печінку і, отже, весь організм:

– Алкоголь. Рекомендується повністю відмовитися або звести до мінімуму кількість споживаного алкоголю. Невдовзі ви, безумовно, відчуєте позитивну дію цього простого кроку.

– Харчування. Відмовтеся від продуктів, що знищують печінка (сало, копчені продукти, смажене, арахіс, гострі приправи, гірчиця).

Вживайте в їжу більше нежирного сиру, сої, йогуртів, фруктів, ягід, кропу, нежирного м’яса і риби. Раз на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні – нехай печінка відпочине!

– Лікарські препарати. При застосуванні будь-яких лікарських засобів, прочитайте інструкцію та порадьтеся з лікарем.

– Зміцнюйте імунітет. Вітаміни, трав’яні настої (безсмертник, корінь кульбаби, агава, розторопша плямиста, ромашка, меліса, м’ята, ягоди шипшини, калини, ялівцю, мати й мачуха, грицики, хвощ, череда, чистотіл).

Тому наостанок хочемо порадити читачам не випробовувати терпіння власної печінки. На жаль, печінка дуже довго терпить, а потім “розвалюється”. Симптоми тяжкого ураження печінки — постійна жовтяниця, кровоточивість, накопичення рідини в животі — виникають зазвичай на стадії далеко зайшов цирозу. Якщо у вас є підстави підозрювати наявність у себе якої-небудь хвороби печінки, зверніться до лікаря. Він призначить необхідні аналізи та рекомендації щодо застосування ліків саме для вас. І ще пам’ятайте, печінка не болить — там немає больових рецепторів. Так що на свої відчуття не орієнтуйтеся. Тому необхідно один раз на рік здавати біохімічний аналіз крові (білірубін та його фракції, АЛТ, АСТ, білок і його фракції), робити УЗД печінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code