З чого зроблені крабові палички?

З чого зроблені крабові палички?

Розвиток цивілізації – це добре. Завдяки йому на наших кухнях мікрохвильові печі змінили газові плити, блендери – терки, соковижималки – преси. Ось тільки поряд з цими благами прогресу ми були змушені познайомитися ще й з ковбасою без м’яса, сирками без сиру і крабовими паличками без крабів. До речі, в останні іноді навіть не додають рибний фарш.

Приблизно в 1115 році в Японії придумали продукт під назвою «сурімі». Це був білий рибний фарш, з якого жителі Країни висхідного сонця ліпили напівфабрикати у вигляді ковбасок, сосисок та колобків. Сурімі варили, смажили, готували на грилі. Найпопулярнішим блюдом з нього були рибні кульки камабоко, які японці навіть намагалися експортувати. Але безуспішно. «Вони схожі на гумові м’ячики зі смаком мила. Ними не можна годувати навіть собак», – описували продукт американці. Проте все змінилося в 70-ті роки минулого століття. Спритні бізнесмени забезпечили несмачний сурімі добавками, ароматизаторами і барвниками та замаскували його під крабове м’ясо. Так з’явився продукт-обманка, який завоював майже весь світ, а в США, Європі, Росії і Україні став просто суперпопулярним. І тільки самі японці залишилися вірні традиціям – в їх раціоні імітація крабового м’яса займає лише 10% від усіх страв з сурімі.

Коли білі палички з червонуватим відтінком і написом «крабові» з’явилися на прилавках радянських магазинів, довірливий народ повірив у те, що це дійсно цінне м’ясо ракоподібних. Але потім гірка правда просочилася в пресу, і люди стали дружно обурюватися… Правда, палички не розлюбили і від салатів на їх основі не відмовилися. Якщо ти теж належиш до їх шанувальників, намагайся вибрати максимально смачний і натуральний продукт. Адже крабові палички можуть бути зроблені як з рибного фаршу, так і з соєвого білка і крохмалю.

Риба – на першому місці

Для сурімі береться не сама делікатесна риба – як правило, це минтай, пікша, хек, путасу, червоний окунь та інші сорти з м’ясом білого кольору. Виробники філе перемелюють, промивають і пропускають його через центрифугу, видаляючи зайву вологу. Потім в пластичну масу додають трохи солі, цукру і крохмалю і отримують сурімі. Найчастіше вітчизняні підприємства закуповують його в США, Канаді та Аргентині і вже в нашій країні перетворюють в «палички». Для цього напівфабрикат рясно присмачують крохмалем, яєчним білком, рослинним маслом і стабілізаторами. Крабовий смак йому надають з допомогою підсилювачів смаку (глутамат натрію) і ароматизаторів, а характерний колір створюють карміном, каррагинаном, паприкою або іншими барвниками. У підсумку рибного фаршу в паличках залишається лише 25-45%, і це вважається нормою. Правда, дізнатися точний відсоток натурального компонента неможливо, оскільки виробники його не вказують на упаковках. Тому, щоб знайти на прилавках правильний продукт, насамперед, прочитай його складу. Якщо першим серед інгредієнтів коштує сурімі, значить, риба в паличках присутній. Якщо ж це слово написано хоча б другим у списку, фаршу в продукті мінімум. А коли сурімі взагалі немає у складі, то «делікатес» зроблений з соєвого білка (це має бути зазначено на упаковці) або повністю зібраний з крохмалю і штучних замінників – продукт ніякої користі тобі не принесе.

Соковиті і пружні

Хороші крабові палички повинні виглядати красиво, акуратно, апетитно і на смак бути соковитими, пружними і дійсно нагадують крабове м’ясо. Якщо ж вони виявляються сухуватими, прісними і не дуже репрезентативними на вид, причина цього може бути не тільки в їх складі, але і в поганих умовах зберігання продукту. Нерідко товар втрачає свою соковитість і пружність після того, як розморожується, а потім знову заморожується. Дізнатися пошкоджені палички можна по великій кількості снігу і льоду в упаковці. Якщо ж делікатес реалізується в морозильнику, а на ньому стоїть спеціальний знак «Охолоджений продукт», купувати його теж не варто – товар, який повинен зберігатися при температурі від 0 до +6º С, на холоді втрачає свої смакові якості. І взагалі не треба звертати увагу на палички, загорнуті в прозорий пластик і продаються врізався поштучно, – про такому продукті ти ніколи не дізнаєшся, ким, коли і з чого він був виготовлений.

Крабове м’ясо не одно м’ясо краба

Багато хто, знаючи про справжню сутність паличок і прагнучи нагодувати своїх близьких справжнім цінних філе ракоподібних, купують нарізаний пластинами продукт під назвою «крабове м’ясо». І знову обманюються… Якщо ти подивишся на склад такого товару, в списку інгредієнтів виявиш все той же сурімі. Виходить, суть у нього така ж, як у паличок, просто форма інша. Якщо хочеш купити дійсно делікатесний продукт, шукай консерви з написом «м’ясо краба» або заморожений товар – на відміну від рибної імітації він продається не подрібненим, а у вигляді частин клешнею ракообразного і коштує значно дорожче.

Думка фахівця

Костянтин Спагіїв, лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук

Багато вважають крабові палички таким же корисним продуктом, як, наприклад, риба і морепродукти. Але це не зовсім так. В процесі виготовлення сурімі втрачається велика частина компонентів – при відмиванні з філе йдуть корисні ненасичені жири, мінерали і вітаміни. По суті, від риби в крабових паличках залишається тільки білок.

Ідеальні крабові палички

1. Соковиті, пружні, за смаком нагадують крабове м’ясо.

2. Пофарбовані акуратно. Причому тільки з одного зовнішнього боку.

3. У списку інгредієнтів на першому місці знаходиться рибне філе сурімі.

4. У складі продукту не значиться рослинний (соєвий) білок.

5. Ароматизатори і барвники натуральні або ідентичні натуральним.

6. Лежать в загальній упаковці, на якій є дані про виробника, умови зберігання і термін придатності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Почему металлопластиковые окна такие популярные

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Маніпуляції: 11 найбільш відомих тактик і як їм протистояти

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Корисні властивості бананів і що про них ще потрібно знати

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

Топ-10 найбажаніших жінок у світі

No Comment

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code