
Жири. Користь чи шкода?
Жири — головні вороги нашого серця, вважають багато. І тому позбавляють себе багатьох кулінарних задоволень.
А даремно. Не всі жири однаково шкідливі, стверджують дієтологи. Принаймні, для нашого серця. А деякі, навпаки, дуже навіть корисні. Які ж вони бувають і в чому містяться?
Шкідливі
Транс-жир (або гидрогенированный жир). Виходить шляхом переробки рослинних жирів, використовується у виробництві маргарину та інших кулінарних жирів. Відповідно, потрапляє в чіпси, гамбургери і більшу частину магазинної випічки.
Небезпечний тим, що підвищує в крові рівень поганого холестерину. Це збільшує ризик закупорки судин і інфарктів, сприяє розвитку діабету. Крім того, транс-жир погіршує якість сперми і, імовірно, перешкоджає утворенню речовин, які борються з канцерогенами.
Насичений жир. Цей жир не так небезпечний, як гидрогенизированный, однак поширений набагато більш широко. Він міститься майже у всіх жирних молочних продуктах, м’ясі та сприяє утворенню холестеринових бляшок. Недавні дослідження також показали, що насичений жир знижує активність хорошого холестерину, тобто применшує його протизапальну дію.
Корисні
Насичений жир. Міститься в оливковій олії, горіхах, авокадо і рибі. Знижує поганий і підвищує хороший холестерин. Спільне дослідження Гарвардського університету та університету Джона Хопкінса показала, що заміна високоуглеводной дієти на жирову (в основі якої саме ненасичені жири) покращує стан серцево-судинної системи протягом шести тижнів. У ході дослідження у випробовуваних знизився кров’яний тиск, зріс рівень хорошого холестерину, а от стан жирових відкладень ніяк не змінилося.
Жирні кислоти омега-3. Містяться в основному в рибі і горіхах. Протистоять утворенню тромбів і бляшок, знижують тиск. За результатами деяких досліджень, споживання цих кислот може знизити ризик серцевих захворювань на 35%, а шанс померти від інфаркту — на 50. Крім того, омега-3 кислоти поліпшують мозкову активність, сприяють зміцненню пам’яті та уваги.
No Comment